Un pensionar, acuzat că a dus pe calea pierzaniei două eleve

Un pensionar, acuzat că a dus pe calea pierzaniei două eleve
Caz şocant la Judecătoria Cluj-Napoca. Un bărbat trecut de 60 de ani este judecat pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, după ce o femeie s-a plâns procurorilor că pensionarul i-a corupt cele două fiice încă de când aveau 12, respectiv 14 ani, oferindu-le sume mari de bani şi cadouri scumpe.

Bărbatul, Ioan Codreanu, le-ar fi ademenit pe cele două copile făcându-le cadouri scumpe, spune, disperată, mama acestora. „În cursul anului 2008 m-am mutat împreună cu cei trei copii ai mei şi soţul în Făget. Copiii mei, Ioana, Anamaria şi Mircea mergeau la şcoală în cartierul Zorilor. Mi-a atras atenţia faptul că deşi terminau cursurile în jurul orei 13, ajungeau acasă pe la 13:10, când ei, în mod normal puteau să ajungă abia în jurul orei 14, pentru că atunci circula autobuzul. Am întrebat-o pe Ioana, fiica mai mare, care atunci avea 14 ani, cum ajung atât de devreme acasă şi mi-a spus că îi aduce domnul Ion, cu o maşină mare, neagră. Am zis atunci că aş vrea să îl cunosc şi eu pe domnul Ion, care locuia la câteva case distanţă de noi", a povestit Victoria Cândea pentru ZIUA de CLUJ.

 

Femeia spune că la scurt timp, în timp ce mergea pe jos, spre casă, l-a cunoscut pe Ioan Codreanu. „El venea cu maşina, a oprit, m-a întrebat dacă eu sunt mama celor trei copii pe care îi aduce de la şcoală", a relatat Victoria Cândea, adăugând că o dată bărbatul i-a dat 400 de lei „ca să le cumpere ceva copiilor". „Nu am vrut să accept banii, pentru că, deşi eram deja divorţată, aveam serviciu şi nu aveam nevoie de ajutor. A insistat şi până la urmă am acceptat", a spus mama celor două fete, susţinând că a fost prima şi ultima oară când a primit ceva de la Codreanu. „Nu ştiam că le dă bani fetelor mele", a precizat femeia.

 

În 2010, Victoria Cândea şi cei trei copii ai săi s-au mutat din Făget. „Începând cu anul 2009 Ioana a urmat cursurile Liceului de Industrie Alimentară şi se întâlnea frecvent cu inculpatul, care o lua fie din timpul orelor, fie după ore. Această împrejurare mi-a fost confirmată de către diriginta ei care mi-a spus că Ioana lipseşte de la ore şi vine un bătrân cu maşină neagră care o ia de la şcoală", a arătat femeia în declaraţia dată în faţa instanţei. După ce ar fi observat că fiica ei venea acasă cu haine noi, a întrebat-o de unde are bani şi aceasta i-ar fi răspuns că „de la nenea Ion".

Mama celor două minore povesteşte că a scăpat controlul asupra fiicelor ei, Ioana rămânând însărcinată în 2011, însă nu s-a efectuat încă un test de partenitate pentru a se afla cine este tatăl copilului. Cealaltă fată, Anamaria, ar fi început să aibă relaţii intime cu Ioan Codreanu din octombrie 2011, relatează Victoria Cândea. „Ştiu că se întâlnea des cu inculpatul pentru că venea cu haine noi şi telefoane noi şi sume mari de bani spunând că le are de la nenea Ion. Am mers la Protecţia Copilului ca să se facă ceva, dar neavând dovezi, eram cu mâinile legate", a mai arătat femeia în declaraţia dată în faţa judecătorului.

Nicoleta Molnar, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a confirmat că acest caz le-a fost adus la cunoştinţă. „Să lăsăm instanţa să îşi facă datoria", a spus Molnar.

Victoria Cândea susţine în declaraţia dată la judecătorie că a aflat în 2012 de la cele două fiice că în schimbul banilor primiţi întreţineau relaţii sexuale cu Ioan Codreanu. „Atunci, Anamaria mi-a spus că a fost dusă într-o garsonieră din cartierul Gheorgheni care era închiriată de către inculpat şi unde erau şi alte fete. În luna mai 2012 am depus o plângere la poliţie pentru că Adriana, o fostă prietenă a fiicei mele Anamaria, mi-a spus că ar fi văzut-o pe Anamaria făcând sex oral cu domnul Ion în parcare la Expo Transilvania", mai arată mama celor două fete. Victoria Cândea susţine că fiica ei, Anamaria, venea acasă cu sume mari de bani, de ordinul miilor de lei, şi că nu mai mergea la şcoală pentru că „domnul Ion i-a promis că după moarte îi va lăsa un apartament". Femeia recunoaşte în declaraţia dată la judecătorie că, fiind disperată i-a spus o dată fiicei sale să „meargă să stea cu cel care îi dă bani".

Mama celor două fete spune că acestea au întrerupt relaţiile cu Ioan Codreanu, trimis în judecată în decembrie 2012, în stare de libertate, pentru infracţiunea de act sexual cu un minor. Bărbatul s-a aflat la un pas de fi închis după gratii, în iunie 2012, când procurorii l-au prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Însă Judecătoria Cluj-Napoca a respins cererea anchetatorilor.

În replică, Ioan Codreanu o acuză pe mama celor două minore de denunţ calomnios. Acesta susţine, în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, că femeia a dat două declaraţii contradictorii, „iar informaţiile şi aspectele relatate de aceasta nu au o continuitate logică, ci din contra prezintă date neadevărate care nu sunt altceva decât declaraţii mincinoase". „Din cursul anului 2008 şi până la finalul anului 2011, subsemnatul nu m-am mai văzut cu fiicele numitei Cândea Victoria. Doar după telefonul primit de la fiica mai mare Ioana şi care mi-a cerut ajutorul în problema cu sarcina acesteia, am început din nou să iau legătura cu ele. Mai mult, fiica minoră Ana-Maria a fost cea care a insistat cu telefoane, cerându-mi de nenumărate ori să o ajut financiar", arată Codreanu. Inculpatul spune că mama fetelor se contrazice în declaraţiile date în faza de urmărire penală şi în faţa instanţei în ceea ce priveşte anii şi faptele reclamate. „Am fost chemată la parchet, pentru că mi-a făcut plângere penală. Am refuzat să dau declaraţii, mi se pare nedrept să fiu acuzată după toate câte mi s-au întâmplat", a spus Victoria Cândea.

Avocatul care îl reprezintă în proces pe Ioan Codreanu, Radu Chiriţă, a spus că şi-a sfătuit clientul să nu dea declaraţii pentru presă. De altfel, procesul se derulează cu uşile închise, întrucât în cauză este implicată şi o minoră, respeciv fiica mai mică a Victoriei Cândea. „Eu am obligaţia de confidenţialitate faţă de clientul meu. Pot să vă spun doar că e nevinovat şi că este o încercare eşuată de a se scoate nişte bani de la el", a spus avocatul.

 

Comenteaza