Fost director de dezvoltare la Hidroserv Cluj, Szeplekan câştiga 6.000 lei în mână. "E cât un salariu de parlamentar care doarme, nu e mult"

Fost director de dezvoltare la Hidroserv Cluj, Szeplekan câştiga 6.000 lei în mână.
Fostul director de dezvoltare de la Hidroserv Cluj, actualul consilier judeţean Mihai Szeplekan, câştiga 9.000 de lei pe lună. E mult? "Din aceşti bani s-au tras impozite şi taxe, e cât câştigă un parlamentar care doarme", se justifică Szeplekan.

Fost director de dezvoltare la Hidroserv Cluj, Szeplekan lua "în mână" aproximativ 6.000 de lei. "Mi-am făcut datoria, e o muncă grea, puteţi merge să vedeţi. E o răspundere mare. Salariul de 6000 e echivalent cu cel al unui deputat care doarme în parlament, care pierde vremea, nu e un salariu mare", a spus Szeplekan într-o intervenţie telefonică la emisiunea Clujul în Realitate, moderată la Realitatea TV Cluj de Ionel Lespuc.

Întrebat ce calificare are, Szeplekan spune că e de formaţie jurist, dar are şi un master - în ştiinţe penale şi criminalistică. Szeplekan a demisionat într-un final din funcţie, solidar, spune el, cu 100 de salariaţi ce au fost disponibilizaţi. "Am văzut că au plecat cel puţin 100 de oameni, disponibilizaţi. Puteţi să mă mediatizaţi pe partea asta, mi-am dat demisia, nu am fost dat afară, am fost alături de oameni", a mai spus Szeplekan.

Acesta e fostul şofer personal al fostului preşedinte de Consiliu Judeţean, Marius Nicoară.


Situaţia salariilor din Hidroserv a fost dezbătută azi la Realitatea TV Cluj de economiştii Iosif Pop şi Emanoil Culda, după ce premierul Victor Ponta a făcut publice salariile din conducerea companiei.

Directorii din sectorul energetic au salarii de zeci de mii de lei, potrivit unui document transmis de Guvern. Astfel, cel mai bine plătit director din sectorul energetic este cel al Electrica Distribuție Nord Muntenia, cu un salariu lunar de 18.000 de lei, potrivit evz.ro.

În ceea ce privește Nuclearelectrica, salariul directorului general este de 14. 851 de lei, iar la Complexul Energetic Oltenia, salariul depășește 13.000 de lei.

În alte companii de stat, directorii executivi sau tehnici au salarii mai mari decât directorii generali. Este cazul Oil Terminal, unde directorul tehnic are un salariu de peste 6000 de lei, în timp ce directorul general trece puțin peste 4000 de lei. La Romgaz, directorul general adjunct are peste 14.000 de lei, iar directorul general, puțin peste 11.000 de lei.

La Hidroelectrica , un director de direcţie câştigă 13.183 lei, în timp ce la filiala Hidroserv Cluj , directorul adjunct de dezvoltare are un salariu net de 9.778 lei iar directorul tehnic - 8.646 lei. La filiala Hidroserv Sebeş , directorul adjunct obţine lunar 11.291 lei iar la filiala Hidroserv Curtea de Argeş, directorul adjunct economic şi directorul adjunct tehnic au fiecare un venit de peste 13.000 de lei.

În ședința de Guvern, premierul Victor Ponta a menționat că unii directori din sectorul de stat au salarii de trei ori mai mari decât miniștrii și a lăsat din nou să se înțeleagă că impozitarea suplimentară a salariilor mari din sistemul energetic este o soluție.

"Trebuie să vedem ce facem cu aceşti săraci de directori. La Romgaz avem un salariu de 14.000 de lei/lună. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, chiar dacă sindicaliştii am văzut că luptă pentru aceşti directori. Îi înţeleg şi de ce. La banii ăştia, aş lupta şi eu. Eu ştiam că sindicatele se ocupă de sindicalişti, nu să-i apere pe directori. Noi trăim într-o ţară cu totul şi cu totul specială, în care directorii de la stat sunt apăraţi de şefii de sindicat de la stat. Eu nu zic că nu trebuie să fie plătiţi bine, dar poate vedem de ce trebuie să fie plătiţi mii de directori în felul ăsta, cu un salariu care este de vreo cinci ori cât la dumneavoastră (miniştri n.r.), care sunteţi responsabili de ei. Poate reuşim să îi mai impozităm într-un fel sau altul, pentru că pot să participe la efortul pe care îl face toată lumea, în condiţiile în care un profesor sau un medic rezident are 1.100 de lei/lună", a spus Ponta adresându-se ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu și ministrului delegat pentru energie, Constantin Niță.

Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară pot atinge 188.000 lei

Premierul Victor Ponta a mai spus că salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară se află undeva între 62.000 lei- 188.000 lei. ASF include Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare și Pensiilor Private.

Victor Ponta a salutat și inițiativa președintelui Traian Băsescu de a promulga
Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.

"Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit mai din timp să îndreptăm anumite lucruri (...) Cel mai important, dincolo de eficienţa acestei noi autorităţi, care din trei comisii separate strânge, aşa cum este modelul european în cele mai multe dintre ţări, într-o singură autoritate atribuţiile de supraveghere a pieţei asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private, în acelaşi timp însă mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile de la această Autoritate trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.

 

Comenteaza