Doina Cornea primeşte mâine acasă titlul de Clujean de Onoare

Doina Cornea primeşte mâine acasă titlul de Clujean de Onoare
Fosta disidentă comunistă Doina Cornea primeşte titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj mâine, la locuinţa acesteia. Consiliul Judeţean anunţă evenimentul, dar precizează că, "din motive obiective", presa nu va putea participa la eveniment.

Cornea primeşte însemnele distinctive de Cetăţean de Onore în Cluj de la preşedintele CJ Cluj Horea Uioreanu. Amintim, decizia ca Doina Cornea să primească acest titlu a fost luată de deliberativul judeţean în 29 aprilie.

Doina Cornea a mai fost decorată şi de Regele Mihai, dar şi de statul francez. A primit Crucea Casei Regal a României, chiar din mâinile Regelui Mihai, şi cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de comandor, de la ambasadorul Franţei în România, Henri Paul. Ambele distincţii au fost oferite în 2009.

În 1982, Doina Cornea a trimis postului de radio Europa Liberă prima scrisoare în care denunţa regimul opresiv din România. Aceasta a fost urmată de alte zeci de scrisori şi proteste trimise aceluiaşi post dar şi altor instituţii din Europa occidentală. în 1983 a fost dată afară din învăţământ şi arestată.

Patru ani mai târziu a făcut, din nou, cunoştinţă cu beciurile Securităţii, după ce, împreună cu fiul său, a distribuit manifeste în sprijinul revoltei muncitorilor de la Braşov. în urma numeroaselor proteste internaţionale, Doina Cornea a fost eliberată, însă a trebuit să-şi petreacă ultimii doi ani sub comunism în arest la domiciliu.

 

Chiar şi în aceste condiţii, supravegheată permanent de oamenii Securităţii, ea a găsit soluţiile să trimită mesaje în occident, care, invariabil, ajungea să fie făcute publice la "Europa Liberă". După decembrie 1989, Doina Cornea nu s-a regăsit în politica promovată de noua putere şi continuat să militeze pentru democraţie şi drepturile omului, alături de ONG-uri aparţinând societăţii civile, în dezbateri publice sau în apariţii în mass-media.

 

Comenteaza