Concedierile de la Poşta Cluj, după testări profesionale

Concedierile de la Poşta Cluj, după testări profesionale
Aproape 130 de persoane, puse pe liber de la Poşta din Cluj. Salariaţii îşi vor primi previzele după ce vor da o serie de teste profesionale. Şomerii ar putea primit între 3 şi 30 de salarii compensatorii.

Nu toate oficiile poştale sau ghişeele din Cluj sunt afectate de disponibilizări, ci doar cele cu personal excedentar. În judeţul Cluj e vorba despre 13 subunităţi poştale din mediul urban şi de 39 de ghişee din mediul rural.

"La Cluj ar fi vorba de 105 salariaţi din normare, personal excedentar din totalul subunităţilor. La Centrul Regional de Tranzit Cluj, 15 oameni. Personal TESA încă nu ştim, nu am avut întâlnire cu direcţiunea pe această temă, dar ar fi vorba de 8 oameni", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, liderul de sindicat al Poştei Cluj, Carol Sinka.

La nivel naţional, concedierile sunt programate pentru luna septembrie, dar, potrivit sindicaliştilor, acestea ar putea intra în linie dreaptă de abia în noiembrie. Actualii angajaţi care vor ajunge în faza de testare profesională din luna august. Concedierile se vor realiza după trei criterii, examenul profesional fiind ultima etapă. Într-o primă fază contează fişa de evaluare profesională şi sunt analizate cererile voluntare de intrare în şomaj.

"Sunt trei criterii: fişa de evaluare profesională, dar nu pleacă nimeni din Cluj din faza asta, pentru că nimeni nu a primit "Nesatisfăcător". Al doilea criteriu e pe bază de voluntariat. Până acum sunt 87 de cereri voluntare analizate, dar şi le-au depus şi angajaţii care nu sunt afectaţi de normare. Testarea profesională va avea loc, cel mai probabil în luna august, în subunităţile cu personal excedentar. E vorba despre un test grilă, relizat de două comisii mixte, cu reprezentarea sindicatului. Apoi, în urma rezultatelor, se va întocmi lista cu persoanele disponibilizate", a arătat Sinka.

Potrivit sindicaliştilor, cererile voluntare vor fi analizate, pentru a nu afecta unele oficiile poştale. Persoanele disponibilizate vor beneficia de salarii compensatorii. În funcţie de vechime, viitorii şomeri vor primi între 3 şi 30 de salarii.

"Îi reprezentăm ca să plece cu salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în sistem. Cei cu 5 ani vor primi 3 salarii, între 5 şi 10 ani vor primi 5, între 10 - 15 ani vor pirmi 10 salarii, cei cu 15 - 20 ani vechime vor primi 15. Sumele sunt cuprinse între 3 şi 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime", a spus Sinka. El a punctat că, potrivit Ordonanţei 36, nu se mai ţine cont de vechimea în sistemul poştal, ci de vechimea în muncă.

În luna septembrie, Poşta Română urmează să concedieze 3.650 de oameni.

Etichete
Comenteaza