Uioreanu jr., din nou în libertate

Uioreanu jr., din nou în libertate
Alexandru Uioreanu aşteaptă azi decizia judecătorilor Curţii de Apel Cluj, hotărârea acestora fiind decisivă pentru eliberarea sa din arest.

Alexandru Uioreanu a fost adus astăzi la Curtea de Apel Cluj unde magistraţii au luat în dezbatere atât apelul făcut de procurorii DIICOT, cât şi al inculpatului la sentinţa Tribunalului Cluj prin care a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, cu susoendare sub supraveghere. Tot astăzi, instanţa a judecat pe fond cererea de liberare provizorie pe cauţiune a fiului preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj.

La termenul de apel au fost prezenţi şi ceilalţi inclupaţi din dosarul de trafic de droguri în care este judecat Uioreanu jr., respectiv fraţii Nagy Ferenc şi Nagy Gyongyver, Norbert Borşan şi Adrian Ciprian Tition. În afară de Adrian Ciprian Tition, toţi inculpaţii au fost condamnaţi în primă instanţă, la Tribunalul Cluj, la închisoare cu suspendare, întrucât judecătorul a aplicat o reducere a pedepselor reţinând faptul că inculpaţii au colaborat cu organele de cercetare penală şi au dezvăluit identitatea unor alţi traficanţi de droguri.
Fraţii Nagy au primit câtre trei ani de închisoare, tot cu suspendare şi un termen de încercare de şase ani. Norbert Borşan a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare, iar Adrian Ciprian Tition a primit o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în regim de detenţie, din cauză că acesta avea deja o condamnare definitivă, din 2011, cu suspendare, pentru tâlhărie. Fiind condamnat pentru o nouă infracţiune, respectiv trafic de droguri, suspendarea a fost revocată în cazul acestuia.

Procurorul DIICOT a cerut Curţii de Apel Cluj să desfiinţeze în parte sentinţa Tribunalului faţă de cei condamnaţi cu suspendare, şi să aplice pedepse cu executare, iar în cazul fraţilor Nagy să majoreze cuantumul pedepsei. Procurorul a motivat că nu se pune problema reducerii pedepselor pe motiv că inculpaţii au făcut la rândul lor denunţuri, din moment ce persoanele pe care le-au denunţat erau deja cercetate. „Sentinţa Tribunalului nu reflectă gravitatea faptelor", a spus procurorul.

Pe de altă parte, Tiberiu Ban, avocatul lui Alexandru Uioreanu, a solicitat judecătorilor să reducă în cazul clientului său cuantumul pedepsei până la minimul special şi să menţină suspendarea sub supraveghere. „În acest dosar s-au făcut presiuni mediatice şi în puţine cazuri am văzut revocarea măsurii de a nu părăsi localitatea şi înlocuirea cu cea a arestului preventiv. I s-a dat maximul de pedeapsă. Trebuie avut în vedere că e vorba de droguri de risc, nu de mare risc, iar minorul a fost prezentat ca exponent al traficului organizat, când era vorba de un cerc restrâns, de anturaj. A traficat o cantitate relativ redusă, chiar dacă se întinde pe o perioadă mai mare de timp. E vorba mai mult de consum. Şi nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere faptul că la data săvârşirii faptelor Alexandru Uioreanu avea 16 ani. El a plătit deja pentru nerespectarea obligaţiei impuse prin sentinţă, fiind acum în această stare, de arest preventiv, dar a extinde totul asupra fondului cauzei consider că este prea mult", a spus avocatul.

La rândul său, Mihai Teaha, celălalt avocat al lui Uioreanu jr. a subliniat faptul că începe un nou an şcolar, iar tânărul, acum în vârstă de 17 ani, trebuie să îşi continue studiile. Avocatul a mai spus că minorul nu va fi reeducat prin detenţie, considerând că în închisoare va fi expus mai degrabă spre comiterea unor noi infracţiuni.

Avocata lui Tition a cerut suspendarea executării pedepsei şi în cazul clientului ei, iar apărătorul lui Borşan a solicitat aplicarea pedepsei cu suspendare condiţionată şi nu sub supraveghere. În cazul fraţilor Nagy, aceştia au cerut menţinerea sentinţei Tribunalului Cluj.

Instanţa a luat în discuţie şi cererea de liberare pe cauţiune alui Uioreanu jr., urmând ca judecătorii să se pronunţe şi asupra acestei cereri. Dacă judecătorii vor menţine pedeapsa cu suspendare în cazul tânărului Uioreanu, acesta va fi eliberat de îndată.

UPDATE: Curtea de Apel Cluj a redus pedeapsa lui Uioreanu Jr. de la 2 ani şi 6 luni, la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia.

Pentru ceilalţi inculpaţi, judecătorii au menţinut sentinţa Tribunalului Cluj. Decizia poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ. În ceea ce priveşte cauţiunea depusă de familia Uioreanu, respectiv 30.000 de lei, aceasta va fi înapoiată.

 

Comenteaza