Maior: SRI a transmis autorităţilor peste 9.000 de informări privind securitatea naţională
"Nu am fost surprinşi de evenimente majore, cu efect negativ, pe ordinea de securitate naţională a României, nu am fost surprinşi de surprize strategice care să afecteze major securitatea naţională a României. Interesele strategice ale statului, în domeniul securităţii naţionale, au fost prezervate şi conservate bine", a spus Maior.
Directorul SRI a anunţat că a transmis în 2013 peste 9.000 de informări autorităţilor abilitate, Preşedinţie, Guvern, autorităţi locale, care au vizat diferite paliere ale securităţii naţionale, de interes pentru stat şi cetăţean.
El a dat ca exemple informări privind corupţia în administraţie şi justiţie, o vulnerabilitate care afectează serios buna activitate a statului şi care va rămâne o constantă în activitatea SRI, precum şi cele referitoare la evaziunea fiscală, un flagel care poate prejudicia bugetul de stat.
"Am abordat frontal şi în forţă multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră, am avut în vedere o creştere a acţiunilor de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, cu efecte geopolitice şi geostrategice care pot afecta teritoriul României, dacă lucrurile nu sunt controlate în mod corespunzător", a spus George Maior.
Directorul SRI a mai spus că Serviciul a dezvoltat noi capacităţi în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice, şi de securitatea economică şi energetică a statului. În privinţa dimensiunii antiteroriste, George Maior a declarat că SRI a încercat, prin măsuri de prevenţie, să evite evenimente sau incidente catastrofale pe teritoriul României, recurgând inclusiv la măsuri de interzicere a intrării în ţară a unor persoane suspecte de terorism sau la declararea ca indezirabile a acelora care începuseră să dezvolte elemente de planificare în acest domeniu.
Directorul Serviciului Român de Informaţii a mai spus că instituţia pe care o conduce a abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar care puteau afecta într-un mod sau altul securitatea economică a statului, dar şi extremismul de natură etnică, informând autorităţile pentru a lua măsuri în acest sens, pentru ordinea constituţională a statului.
În privinţa evoluţiilor regionale din zonă din 2014, Maior a spus că SRI va încerca să se concentreze, mai mult, pe o cunoaştere strategică a acestor evoluţii, prin informarea principalilor beneficiari din stat asupra evoluţiilor relevante.
"Ne vom focaliza pe construcţia unui baraj informativ bun, pentru a proteja interesele strategice ale României", a spus el.
Din punct de vederd legislativ, directorul SRI a precizat că este mulţumit de faptul că, prin adoptarea noilor coduri din justiţie, legislaţia ăn domeniul securităţii naţionale a României s-a îmbogăţit. "Suntem adaptaţi, din multe privinţe, la exigenţele legate de riscurile şi ameninţările noi ale secolului 21 şi avem capacităţi pentru a răspunde prompt în faţa acestor ameninţări", a mai declarat George Maior.