Verdict în dosarul Apostu: fostul primar află dacă se întoarce la închisoare sau nu
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Iul 2014, 18:07
- Eveniment
- Ascultă știrea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe în cursul zilei de joi, 3 iulie, verdictul final în dosarul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Decizia este una definitivă şi nu va putea fi atacată decât pe căi extraordinare.
În urmă cu o săptămână, la ultimul termen din proces, avocatul lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, s-a arătat extrem de optimist înaintea pronunţăriii verdictului. "Nu văd pe ce s-ar mai putea întemeia o soluţie de condamnare. Dacă înainte existau bănuieli sau suspiciuni de comitere a unor fapte, acum nu există nici măcar indicii. Faptele de care este acuzat nu există. AM CERUT ACHITAREA SA", a spus acesta.
Totul a început în 2011. Din ultimii doi ani şi jumătate, Apostu a petrecut 11 luni în închisoare, fiind acuzat de fapte de corupţie. ZIUA de CLUJ vă arată cum s-au desfăşurat lucrurile în ancheta care a întors Clujul pe dos.
Noiembrie 2011, începutul urmăririi penale
În noiembrie 2011, DNA anunţa începerea urmăririi penale a lui Sorin Apostu, pe atunci primar al Clujului, acuzat fiind de luare de mită în formă continuată, pentru facilitarea încheierii unor contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto subordonat Consiliului Local Cluj. Potrivit procurorilor anticorupţie, Apostu ar fi primit în perioada 2009-2011 peste 94.000 de euro, bani ce au fost încasaţi prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, Monica Apostu.
La data de 29 decembrie 2011, procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a lui Sorin Apostu, alături de soţia sa şi de oamenii de afaceri Călin Stoia şi Aspazia Droniuc, care l-a şi denunţat.
La percheziţia apartamentului soţilor Apostu, procurorii au găsit, ascunşi sub un prosop 50.000 de lei şi 10.000 de euro. În locuinţa lor au mai fost descoperite şase ceasuri de lux, cinci carduri Visa şi 22 de telefoane mobile.
Potrivit DNA, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
În primă fază, procesul în care Sorin Apostu şi Călin Stoia era judecat pentru fapte de corupţie s-a ţinut la Curtea de Apel Cluj. La primul termen, din 5 ianuarie 2012, magistraţii au decis ca cei doi să rămână în arest preventiv.
Februarie 2012: Apostu demisionează din funcţia de primar
O lună mai târziu, în 15 februarie, Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. "Mă despart de dumneavoastră cu inima împăcată că am făcut tot ce am putut pentru a moderniza capitala Transilvaniei, pentru a face din Cluj-Napoca un exemplu de dezvoltare economică şi administrativă. Alături de dumneavoastră am construit imaginea unui oraş modern pe care întreaga Românie îl priveşte cu admiraţie. Regret enorm că nu am putut duce la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus, dar plec din funcţia de primar cu speranţa că veţi rămâne uniţi în jurul ideii de Cluj European şi cu convingerea că traseul ascendent al acestui minunat oraş nu mai poate fi oprit. Cariera mea politică şi administrativă se încheie astăzi. Voi aştepta ca justiţia să-şi urmeze cursul şi să îmi pot dovedi nevinovăţia. Doresc să mulţumesc colegilor din primărie şi tuturor cu care am lucrat întotdeauana cu gândul la binele şi dezvoltarea Clujului. Voi rămâne mereu cu Clujul în suflet şi cu clujenii în inimă", a fost mesajul transmis de el într-o scrisoare adresată clujenilor.
Martie 2012: dosarul este mutat la Curtea de Apel Târgu Mureş
După mai multe amânări ale cauzei, timp în care cei doi au stat în arest la Penitenciarul Gherla, judecătorii au hotărât, în 7 martie 2012, scoaterea cauzei de pe rolul Curtii de Apel Cluj şi trimiterea acesteia spre Curtea de Apel Târgu Mureş.
Odată cu mutarea procesului la Târgu Mureş, Apostu a fost transferat de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Târgu Mureş, fiindu-i respinse în repetate rânduri atât cererile de revocare a măsurii preventive a arestului şi punere, de îndată, în libertate, de înlocuire a măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi de înlocuire a măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, cât şi cele de eliberare provizorie sub control judiciar din Penitenciarul Târgu-Mureş. Sorin Apostu a petrecut 11 luni în arest preventiv, din noiembrie 2011 până la sfârşitul lunii septembrie 2012. După eliberarea din arest, el a fost obligat să respecte prevederile articolului 160, indice 2, din Codul de procedură penală. Astfel, el a avut interdicţia de a părăsi ţara, a trebuit să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori a fost chemat şi să urmeze un program strict de supraveghere. De asemenea, Apostu nu poate să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea ÎCCJ, şi nu are dreptul să deţină, să folosească sau să poarte nici o categorie de arme.
25 iulie 2013: 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare
Timp de un an, între 2 aprilie 2012 şi 26 aprilie 2013 şi la Curtea de Apel Târgu Mureş au loc mai multe amânări ale cauzei de judecată pentru administrarea de probe. La 1 iulie 2013 a avut loc ultimul termen al procesului, în care avocaţii au cerut achitarea inculpaţilor Sorin Apostu şi Călin Stoia, în timp ce procurorii au cerut pedeapsa cu închisoarea. Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat , în data de 25 iulie 2013, pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în cauza de corupţie în care a fost trimis în judecată alături de soţia sa, Monica Apostu, de omul de afaceri Călin Mihai Stoia şi de denunţătoarea din acest dosar, Aspazia Droniuc. Soţia fostului primar a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu a fost una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.
26 iulie 2013: dosarul ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
În ziua următoare, decizia a fost atacată cu recurs atât de către fostul primar al Clujului şi de soţia acestuia, cât şi de către DNA, iar dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Primul termen de la ÎCCJ a avut loc abia în 19 martie 2014. Cauza s-a amânat din nou, de mai multe ori. După înfăţişarea din 21 mai, avocatul lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, era în extaz după mărturiile prezentate. "Au demonstrat inexistenţa faptei. Dacă mai exista o bănuială în cazul fostului primar, aceasta a fost astăzi spulberată", a declarat el pentru ZIUA de CLUJ.
La ultimul termen al procesului, cel din 25 iunie, a fost anunţată data pronunţării verdictului. Astfel, în 3 iulie, Sorin Apostu va afla verdictul final în cazul dosarului de corupţie în care este implicat. Această decizie va fi una finală, care nu mai poate fi atacată decât pe căi extraordinare.