Transportatorii de persoane, luaţi la puricat de poliţişti. Razie într-un cartier clujean

Transportatorii de persoane, luaţi la puricat de poliţişti. Razie într-un cartier clujean
Poliţiştii clujeni au desfăşurat în această dimineaţă, într-unul din cartierele clujene, un control de depistare a neregulilor la regimul de transport public de persoane.

Acţiunea, desfăşurată în cartierul Mănăştur, care a durat aproximativ două ore, s-a soldat cu 16 sancţiuni contravenţionale, în valoare de circa 5.000 de lei.

"Poliţiştii Rutieri, cu sprijinul Poliţiei Locale, au organizat o acţiune care a vizat respectarea legislaţiei rutiere şi activităţile din domeniul transportului public de persoane. S-au acordat 16 sancţiuni contravenţionale, în baza OUG 195/2002, care reglementează circulaţia pe drumurile publice, şi a HCL 90/2012, cu privire la transportul public de persoane. ", a declarat Simona Vîrci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj.

Astfel, pentru încălcarea prevederilor privind transportul public de persoane s-au înregistrat amenzi în valoare de 2.000 lei, iar pentru nerespectarea prevederilor privind circulaţia pe drumurile publice, amenzile au fost de circa 3.000 de lei.

În urma acţiunii poliţiştilor, s-au constatat încălcări ale legislaţiei privind opririle în staţiile mijloacelor de transport în comun, nepurtarea centurii de siguranţă şi încălcarea marcajului continuu.

Potrivit unui proiect de lege care vine să completeze Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, transportatorii de persoane neautorizaţi vor putea primi amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei.

Proiectul, adoptat la 1 octombrie de Senat, a primit un aviz favorabil din partea Guvernului la sfârşitul lunii august. Pentru a putea intra în vigoare trebuie însă să fie adoptat şi de camera Deputaţilor şi promulgat de Preşedinte.

Acesta a fost elaborat şi pus în dezbatere de Ministerul Transporturile în luna iulie. Prin inţiativa MT, ordonanţa de completare a legii, care are un singur articol, adaugă o nouă literă la articolul 55, punctul 3 din legea nr. 38/2003, h, "aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art. 7".

În acelaşi articol, la punctul 3, sunt prevăzute amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru o serie de contravenţii, iar articolul 7 stabileşte că "transporturile de persoane sau bunuri în regim de taxi se pot executa ca servicii de interes public pentru populaţie, de regulă, în interiorul unei localităţi, numai pe baza autorizaţiei pentru transport în regim de taxi, valabilă, emisă de autoritatea administraţiei publice locale, în condiţiile prezentei legi".

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonaţă în cauză, iniţiativa a venit în contextul în care "în ultima perioadă de timp se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât și transportul județean de persoane, aceste practici ilicite, determinând efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere".

În Cluj, cei mai mulţi transportatori ilegali de persoane, supranumiţi "rechini", aleg să-şi rotunjească veniturile oferind, celor interesaţi, câte o călătorie până în Flşoreşti şi înapoi. La sfârşitul lunii aprilie, ZIUA de CLUJ a luat legătura cu ei şi a aflat ce se întâmplă în culisele acestei afaceri.

Comenteaza