Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice, sărbătorită la 1 octombrie

Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice, sărbătorită la 1 octombrie
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj sărbătoreşte joi, 1 octombrie, Ziua Internaţională a persoanelor vârstnice.

Astfel, la nivelul centrelor rezidenţiale aflate în subordinea instituţiei se va desfăşura un schimb de experienţă între profesionişti şi beneficiari, pe tema "Activităţi de ergoterapie destinate persoanelor vârstnice", ocazie cu care se va accentua suportul intergeneraţional în creşterea calităţii vieţii seniorilor. De asemenea, în fiecare centru va fi o zi specială, cu activităţi care vor pune în valoare calităţile beneficiarilor.

"DGASPC Cluj prin serviciile oferite persoanelor vârstnice urmăreşte să promoveze echitatea, respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului, respectarea demnităţii persoanelor vârstnice, prevenirea izolării acestora, lupta împotriva abuzului şi neglijării. Totodată, datoria cetăţeanului e şi de schimbare a atitudinilor şi percepţiilor faţă de persoana vârstnică şi de creare a unor punţi de solidaritate între generaţii, care să asigure păstrarea demnităţii umane pe tot parcursul vieţii", susţine conducerea instituţiei. 

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. În domeniul protecţiei sociale a populaţiei, Consiliul Europei a adoptat, la 3 mai 1996, Carta Socială Europeană, care vizează dreptul la protecţia sănătăţii, la securitatea socială şi medicală, cât şi dreptul de a beneficia de servicii sociale. 

Carta a fost semnată de România la 15 mai 1997 şi a fost ratificată prin Legea nr. 74/1999. Astfel, a fost adoptată Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Sunt considerate persoane vârstnice, în sensul legii, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege.

Comenteaza