Ambasadorul SUA, la Cluj: corupţia e otravă, lupta împotriva ei nu are sfârşit. Ce resurse sunt puse la dispoziţia României
- Scris de Teodora Demian
- 25 Feb 2016, 14:40
- Eveniment
- Ascultă știrea
Diplomatul american a afirmat că fenomenul corupţiei, catalogat ca fiind o "otravă" pentru democraţie, este unul omniprezent, care nu afectează doar ţara noastră. El a susţinut că lupta anticorupţie este una fără de sfârşit, dar a ţinut să felicite România pentru progresele din ultimii ani.
"Corupţia reprezintă o otravă pentru orice democraţie, fie că este vorba de SUA sau de România. Corupţia trebuie eliminată de la toate nivelurile vieţii publice pentru ca o naţiune să poată prospera, atât din punct de vedere politic, cât şi economic. Aceasta este o provocare enormă; felicit România pentru ceea ce a făcut în ultimii ani pentru a combate corupţia, dar este o luptă fără sfârşit, care trebuie continuată mereu.
Nu e o luptă care există doar în România, inclusiv vecinii voştri se confruntă cu provocări serioase, cum ar fi Ucraina sau Republica Moldova. Până şi SUA are o problemă cu corupţia, în condiţiile în care au fost cazuri de foşti guvernatori şi senatori anchetaţi, sau chiar de preşedinţi care au părăsit funcţia din cauza corupţiei", a declarat Klemm.
Ambasadorul SUA a specificat că termenul de corupţie cuprinde orice utilizare a resurselor publice în scopuri private, fie că acest lucru are loc în SUA sau în România. Prin urmare, pentru ca un stat sau un judeţ să poată prospera, resursele disponibile ar trebui folosite în interes public.
"Ceea ce se întâmplă atunci când apare corupţia, fie că e vorba despre statul Illinois sau despre judeţul Cluj este că resursele care ar trebui folosite pentru a furniza sănătate, educaţie, infrastructură, pentru eficientizarea administraţiei publice, astfel încât funcţionarii să fie mai profesionişti şi mai responsabili, sunt luate şi sunt cheltuite pe bunuri sau servicii care aduc foloase doar unui individ şi familiei lui.
Pentru a construi un Illinois mai puternic sau un Cluj mai puternic toate resursele care sunt disponibile ar trebui să fie utilizate pentru furnizarea de servicii pubice, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii", a adăugat el.
Ajutorul dat de SUA în lupta anticorupţie
Acesta a specificat, în acelaşi timp, că lupta anticorupţie trebuie să fie purtată în primul rând de autorităţile române. Cu toate acestea, Ambasada SUA este disponibilă să îşi pună la dispoziţie resursele, ce-i drept, limitate, pentru a oferi o mână de ajutor atunci când este cazul.
"Resursele pe care noi le avem pentru lupta României împotriva corupţiei sunt destul de limitate. La Ambasada SUA avem reprezentanţi ai agenţiilor de aplicare a legii americane, ai FBI, ai Serviciilor Secrete Americane, ai Agenţiei Antidrog, ai Departamentului de Justiţie, dar în total sunt în jur de 10 persoane.
Resursele directe pe care le putem aduce parteneriatului dintre cele două ţări sunt foarte limitate; noi lucrăm la cazuri care au legătură cu terorismul, cu lupta împotriva crimei organizate care trece graniţele internaţionale, cu traficul de persoane şi de droguri. Până la urmă, când putem şi când ni se cere, oferim ajutor către Direcţia Naţională Anticorupţie şi către alte agenţii româneşti", a mai afirmat Klemm.
Apel lansat către tineri, în prag de alegeri
Ambasadorul SUA s-a arătat, totodată, impresionat de acţiunile de protest întreprinse în toamna anului trecut, în urma tragediei de la clubul bucureştean Colectiv, când „zeci de mii de cetăţeni români s-au strâns să protesteze paşnic împotriva corupţiei şi să ceară schimbare".
De asemenea, el a lansat un apel tinerilor din România, îndemnându-i să participe la alegerile locale din acest an, pentru a-şi alege cei mai potriviţi lideri, care să se afle în slujba poporului.
"Sper că mulţi dintre voi se vor îndrepta spre urnele de votare, când e timpul să vă folosiţi dreptul vostru suprem, votul, şi să alegeţi indivizi care să servească drept lideri responsabili ai acestei naţiuni?
Sunteţi noua generaţie a României, aşa că vă întreb: veţi contribui la transformarea României într-un loc în care să vreţi să trăiţi, fără corupţie, ghidat de legi? Veţi participa la alegerile din acest an, pentru a vă asigura că sunt câştigate de candidaţii potriviţi, care să reprezinte poporul?", a întrebat Klemm.
Declaraţiile au avut loc în cadrul prelegerii intitulate „Reflections on Presidents' Day″ (Reflecţii de Ziua Preşedinţilor), susţinută în amfiteatrul Facultăţii de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). La eveniment a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Ambasadorul SUA va participa vineri, alături de fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, la o dezbatere cu tema "Ameninţări de securitate actuale în spaţiul euro-atlantic", ce va avea loc la Facultatea de Studii Europene a UBB.