Protestul mamelor: "Cerem toleranţă zero!"

Protestul mamelor:
La Cluj este programat vineri un protest împotriva agresiunilor comise împotriva copiilor.

ONG-ul Mame pentru mame organizează vineri, la Bucureşti, un protest împotriva agresiunilor comise împotriva copiilor, intitulat „Protest pentru copiii noștri: spune NU abuzului din grădiniţe şi şcoli!". Ideea a apărut după ce directoarea unei grădiniței private fără autorizație, Ioana Neagu, filmată în timp ce bătea copiii lăsați de părinți în grijă ei, a fost lăsată în libertate de Judecătoria Sectorului 5, care a considerat că femeia nu prezintă pericol public.

În imaginile filmate, care au apărut în presă, se vede cum Ioana Neagu târăşte un copil mic într-un colţ al scărilor şi îl bate. De asemenea, intră într-o sală unde copiii dorm şi îl bruschează pe un micuţ, târându-l din pat de un braţ, după care mai apucă cu violenţă un alt copil şi îl trage din pătuţul lui.

Clujul se alătură protestului din capitală. Joi, la prânz, s-a cerut în regim de urgenţă autorizaţie de la primărie pentru un protest similar pe pietonala de pe Bulevardul Eroilor. „Solicităm ferm autorităților toleranţă zero față de orice caz de agresiune a unui adult asupra unui copil. Ne afiliem, prin acest protest, celor organizate în București și în țară, față de practicarea și tolerarea la scară largă a agresiunii asupra copiilor!

Ţinuta recomandată: alb şi negru, semn că în privință agresiunii asupra copilului nu există nuanțe de gri; legea este clară și trebuie să protejeze copiii!", se scrie în invitaţia lansată pe reţeaua de socializare Facebook. Protestul va avea loc vineri, de la ora 17:00.

Iniţiatoarea manifestaţiei de la Cluj este Andreea Dubău, mamă a doi copii. „S-a plecat de la celebrul caz de la Bucureşti şi trebuie revăzută situaţia cu eliberarea acelei educatoare şi motivarea instanţei. Dar şi noi am avut, la Cluj, un caz cunoscut, al învăţătoarei de la Sigismund Toduţă, aşa că nu se putea ca noi să nu reacţionăm.

Vrem să determinăm o schimbare de atitudine faţă de orice abuz al adulţilor asupra copiilor, iar aici nu e vorba doar despre profesori sau educatori, ci şi despre părinţi. Copiii nu trebuie agresaţi cu niciun chip. Cu cât mai mulţi se implică pentru acest scop, cu atât şansele să mişcăm ceva la nivel înalt sunt mai mari", a spus Andreea, căreia i s-a alăturat în organizarea protestului ONG-ul „Părinţi clujeni".

Cazul de la Colegiul clujean de muzică „Sigismund Toduţă" s-a petrecut în urmă cu un an. În aprilie 2015, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a declanşat o anchetă, după ce învăţătoarea a fost înregistrată în timp ce jignea un copil de clasa I, pe care l-a numit "tâmpit", "nebun" şi "jumătate de creier". "Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? (...)

Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", spunea învăţătoarea, înregistrată de un părinte. Ea i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? (...)

Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai auzea în înregistrare. Ulterior, învăţătoarea a fost sancţionată, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie al Colegiului de Muzică "Sigismund Toduţă", cu reducerea salariului cu 15% pe şase luni. În 23 octombrie, învăţătoarea a fost condamnată de Judecătoria Cluj-Napoca la cinci luni de închisoare cu amânarea pedepsei, pentru purtare abuzivă, sentinţa rămânând definitivă. Totodată, judecătorii clujeni au decis că Monica Chiorean trebuie să lucreze 60 de zile în folosul comunităţii.

Comenteaza