Scandalul infecţiilor din spitale. „Tatăl meu a murit din cauza unei infecţii nosocomiale", spune un consilier judeţean. Medicii clujeni resping acuzaţiile

 Scandalul infecţiilor din spitale. „Tatăl meu a murit din cauza unei infecţii nosocomiale
Un consilier judeţean, medic de profesie, a tras joi în plenul forului judeţean un semnal de alarmă în cazul infecţiilor din spitale.

Consilierul judeţean Iulia Ianchiş Gheţe, medic de profesie, a vorbit joi în finalul şedinţei de consiliu judeţean despre drama prin care a trecut familia sa în urmă cu trei ani când şi-a pierdut tatăl.

În urmă cu aproape trei ani de zile, tatăl meu, Gheţe Iuliu, un om puternic, pe patul unei clinici din Cluj (n.red.- Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj) a murit din cauza unei infecţii nosocomiale. Toate aceste infecţii apar din cauza unor deficienţe de igienă, de sterilizare, de manevre sau de îngrijiri medicale. Infecţia nosocomială nu este prezentă la pacient la internare. Iată că tot ceea ce am spus atunci, iese la iveală acum. Astăzi Clujul a ajuns în topul infecţiilor nosocomiale, spitale clujene sunt sub contracte cu Hexi Farma. (...) Decesele acestea puteau să fie evitate dacă existau produse de sterilizare cu calitatea necesară. Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică confirmă faptul că aceste infecţii nosocomiale au apărut în secţiile de terapie intensivă, pe primul loc şi apoi în secţiile de chirurgie. Tot atunci doamna deputat Cristea îl interpela pe ministrul de atunci al Sănătăţii, domnul Nicolaescu, dar strigătele noastre au rămas undeva în eter. Astăzi probabil că adevărul va ieşi la iveală. De ce trebuie să sufere oameni nevinovaţi, de ce trebuie să moară din cauza greşelilor altora? În calitatea noastră de consilieri, consider că ar trebui să facem demersurile necesare pentru a lua hotărâri pentru a semnaliza încă odată autorităţile competente să facă lumină în sistemul sanitar", a spus Iulia Ianchiş Gheţe (Foto).

Dr. Mihai Mleşniţe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj, spital cunoscut ca şi Clinica Medicală III, respinge acuzaţiile consilierului judeţean Gheţe, pe care le consideră „total nefondate, chiar aberante".

Medicul care l-a îngrijit pe tatăl doamnei consilier, prof. Andreica Vasile, a declarat pentru ZIUA de CLUJ despre acest caz: „Doamna Gheţe mi-a fost studenţă şi rezidentă. La rugămintea ei, în anul 2013, dacă-mi amintesc bine, am acceptat să mă ocup personal de tatăl domniei sale, care avea o boală gravă la ficat încă din anii 2000 şi cu o evoluţie progresivă. Au venit în 2013 cu bolnavul la urgenţă, au refuzat iniţial internarea. Au revenit a doua zi pentru că starea lui se înrăutăţise şi doamna m-a rugat să găsesc o soluţie să fie sub supravegherea mea. Am constatat că este o boală foarte gravă, nu vă pot spune, diagnosticul e confidenţial, şi că evoluţia poate fi imprevizibilă. Am găsit o soluţie şi l-am pus într-o rezervă cu două paturi. După câteva zile la cererea pacientului şi a aparţinătorilor a fost externat, cu promisiunea că va urma tratamentul acasă, doar că nu poţi face acasă un tratament aşa cum îl faci în spital. În momentul în care a plecat de la mine din secţie, nu avea nici o infecţie. După circa 4-5 zile a fost adus din nou la noi la urgenţă în stare mult mai gravă, de data asta nu a mai fost internat la mine pe secţie, ci direct la terapie intensivă, unde a şi decedat, din cauza unei boli grave de ficat. Din câte îmi amintesc, atunci când a fost la terapie intensivă, a fost depistată o infecţie urinară, dar nu a fost vorba de o infecţie nosocomială."

Profesorul Andreica spune că a fost şi o anchetă a Colegiului Medicilor în acest caz. „Acuzaţiile sunt nefondate, atunci a fost şi o comisie de la Colegiul Medicilor din Bucureşti a cărei concluzie a fost aceea că nu a fost vorba de o infecţie nosocomială în acest caz. Dacă avea nelămuriri cu privire la cauza morţii, de ce nu a cerut familia bolnavului să se facă autopsie? Noi am vrut să facem autopsie, dar am avut două cereri din partea membrilor familiei ca să nu facem acest lucru"

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe managerul Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj, care este acum situaţia infecţiilor intraspitaliceşti în clinica pe care o conduce. „În anul 2014 am avut 1,7 % astfel de infecţii iar în 2015 1,48 %, raportat la numărul total de pacienţi pe care l-am avut pe cele 400 de paturi", spune managerul Mihai Mleşniţe.

„În 2006 în spital nu exista medic epidemiolog"

Directorul Clinicii Medicale III s-a referit şi la informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora multe din aceste infecţii intraspitaliceşti nu ar fi raportate. „Eu sunt manager din anul 2006 în acest spital. Pot să vă spun că în momentul în care am preluat funcţia în spital nu exista medic epidemiolog, înainte nu ştiu după ce reguli se făceau raportările. După ce am angajat epidemiolog, s-a văzut un număr mai mare de infecţii pe care l-am raportat. În contractul meu de management unul dintre indicatori este acesta, numărul de infecţii intraspitaliceşti. Eu mi-am asumat dublu faţă de cât era înainte, înainte era 0,4-0,5 %, tocmai pentru că am introdus o evidenţă strictă. Pot să vă spun că săptămânal vin la mine informări despre infecţiile nosocomiale. Vă dau un exemplu de astfel de infecţie, cea cu Clostridium, stiţi ce este asta, este infecţia care se face dacă mergi la toaletă şi nu te speli pe mâini. Deci, cauzele infectărilor sunt multiple. Poate cineva nu pune suficient dezinfectant, se întâmplă, nu e nimeni perfect, în orice spital există germeni, dar toate aceste infecţii se văd în analizele pacienţilor, nu pot fi ascunse", a mai afirmat doctorul Mihai Mleşniţe.

Cele mai multe infecţii nosocomiale în ultimii cinci ani au fost înregistrate în Bucureşti - peste 12.000 de infecţii. Topul este completat de judeţele Iaşi - peste 9000 de infecţii şi Cluj, cu peste 7000 de infecţii, se arată în răspunsurile Ministerului Sănătăţii transmite Parlamentului la interpelările a doi deputaţi, citate de mediafax.ro.

 

Comenteaza