Corina Creţu: În cazul unei catastrofe, autorităţile sunt pregătite pentru a interveni şi a salva vieţi

Corina Creţu: În cazul unei catastrofe, autorităţile sunt pregătite pentru a interveni şi a salva vieţi
În cazul unei catastrofe, autorităţile sunt pregătite pentru a interveni şi pentru a salva vieţi, a declarat luni comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, în conferinţa de presă aferentă proiectului "Multi risc - modul I".

"Cred că este un semnal foarte important pentru cetăţenii României, acela de a şti că, în eventualitatea unei catastrofe, pe care, bineînţeles, nimeni nu şi-o doreşte, autorităţile sunt pregătite pentru a interveni şi pentru a salva vieţi şi sunt bucuroasă că fondurile noastre, ale Uniunii Europene, au participat la recepţionarea acestor echipamente de mare calitate", a spus Corina Creţu.

Ea a precizat că sumele ce sunt alocate dotării Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor creşte, pentru asigurarea unei capacităţi crescute de a acţiona rapid.

"Pentru perioada 2014 - 2020, în baza studiilor care s-au făcut, ne-am dat seama că sumele trebuie ridicate, practic există o alocare de 135 de milioane de euro pentru Axa Prioritară 5. (...) Din păcate, în ultimul an asistăm la o multiplicare a catastrofelor naturale, fie ele cutremure, incendii sau alte genuri. Inclusiv unitatea dumneavoastră a avut intervenţii de zece ori mai mari decât în perioada anterioară, în ultimii ani, de aceea cred că este important să alocăm aceşti bani şi, într-adevăr, există această solicitare de a contribui cu încă 600 de milioane de euro pentru un sprijin mai mare pentru IGSU, care va fi împărţită pentru intervenţii pe teren, pe mare, în aer şi pentru echipament", a arătat Corina Creţu.

Comisarul european a spus că îşi doreşte ca, în paralel cu achiziţionarea echipamentului, să se facă şi o instruire a personalului, deoarece având un echipament de mare performanţă este nevoie şi de personal calificat.

"Sunt convinsă că dumneavoastră puteţi fi un exemplu şi vă promit că voi da peste tot unde voi merge exemplul dumneavoastră, peste tot resursele naţionale sunt limitate şi este bine să existe o capacitate cât mai extinsă de a acţiona rapid la nivel local, până când Comisia Europeană sau alte instituţii, Naţiunile Unite, ar putea interveni în cazuri de catastrofe naturale. Cred că este important că România îşi construieşte un sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă care este remarcat pe plan internaţional pentru profesionalismul său", a subliniat Corina Creţu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, i-a prezentat comisarului european noile echipamente sosite în cadrul proiectului "Multi risc - modul I".

"Astăzi am văzut noile echipamente sosite pentru salvarea de la înălţime, unde avem o problemă foarte mare la nivel naţional, prin vechimea echipamentelor şi chiar lipsa autoscărilor din patru judeţe din ţară, care acum urmează să le primească. Aţi văzut partea de căutare-salvare urbană şi care, la sfârşitul lunii decembrie, o să avem un minim de un echipament pe judeţ, urmând ca în cursul anului viitor să avem al doilea echipament în fiecare judeţ", a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, printre echipamentele nou-venite se numără două camere hiperbare, care vor permite intervenţia pentru intoxicaţii cu monoxid de carbon, pentru sprijinul scafandrilor pompieri şi pentru intoxicaţiile corelate inclusiv cu incendiul, iar alte două urmează să vină în cursul anului viitor.

"Până la sfârşitul acestui an ne apropiem de 100 de milioane de euro cheltuiţi deja efectiv şi pentru o parte din ei deja s-au trimis cererile de rambursare. Din cele 600 de milioane de euro care s-au discutat cu primul-ministru (...) pot să spun că deja o parte din echipamente încep să sosească, avem acolo 106 milioane de euro deja contractate", a completat Raed Arafat.

 

Comenteaza