Clujul pierde teren în industria ușoară. Mai are doar 4.000 de angajați

Clujul pierde teren în industria ușoară. Mai are doar 4.000 de angajați
Județul Cluj se află acum la coada domeniului îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, cu numai 4.000 de salariați care mai activează în acest sector.

O treime din companiile active din domeniu întârzie plata datoriilor pe termen scurt cu peste 360 de zile, semnalizează un studiu realizat de Creditinfo pentru certificarea Strongest in Romania. 28% își plătesc datoriile în intervale cuprinse între 3 luni și 1 an și doar 40% au capacitatea de a-și plăti datoriile în 90 de zile. Doar 2 din 5 clienți au capacitatea de a-și plăti furnizorii la termen.

“Dacă ai clienți sau parteneri din acest domeniu, ai șanse de peste 32% să ai întârzieri la plată de peste 360 de zile. S-ar putea să fii norocos și acel client să nu fie unul foarte important pentru afacerea ta, dar ești dispus să te bazezi pe noroc când vine vorba de recuperarea datoriilor și fluxul de numerar?”, afirmă Aurimas Kacinskas, director general al Creditinfo România. 

9.000 de angajați dați afară într-un an

40% dintre companiile din domeniu au un risc ridicat de intrare în insolvență, urmând a-și lăsa furnizorii cu contul gol. Pe lângă riscul ca o datorie să fie achitată într-un interval mai mare de 360 de zile, există și posibilitatea ca aceasta să mai poată fi recuperată doar ca urmare a unui proces de insolvență.

Din totalul companiilor doar  9% se pot considera stabile și solvabile. Aceste companii au trecut peste o analiză financiară riguroasă realizată în vederea acordării certificatului Strongest in Romania, ce presupune un comportament de plată corect. O companie eligibilă are o viteză medie de plată a datoriilor de două ori mai mică față de una care nu poate obține certificarea (78 față de 180 zile).       

4% din persoanele angajate în mediul privat din România activează în domeniu. Chiar dacă numărul companiilor active a crescut în 2016, sectorul a pierdut 9.000 de angajați. Acest domeniu este foarte căutat în România din cauza forței de muncă încă ieftine la nivelul Uniunii Europene. 

Firmele au sediul la București, dar fabricile sunt în țară

Migrarea forței de muncă către țările vest europene, în căutarea de venituri mai consistente și orice amânare a dezvoltării infrastructurii rutiere din țară pune investitorul în fața unei decizii: continui aici sau relochez infrastructura către o zonă mai fezabilă.

Județul Bihor avea cel mai mare număr de angajați în domeniu, 18.000 de persoane. Odată cu pierderea a 2.300 de angajați, acesta a fost detronat de capitală, unde însă multe companii au doar sediile sociale și raportează angajații. Alt județ cu o reducere drastică a numărului de locuri de muncă este Covasna, peste 1.200 de angajați nemailucrând în anul 2016 în acest domeniu.

Cei mai mulți angajați care activează în domeniul textilelor sunt cei din cadrul companiilor care au sediile în București (un număr semnificativ de companii au sediile sociale aici, dar fabricile în alte județe) și Bihor (16.000), Prahova, Timiș, Vrancea (7.500), Sibiu, Brașov, Botoșani, Olt, Dolj, Vaslui (5.000). 

Profiturile generate de domeniu au scăzut în 2016 comparativ cu 2015 cu 5%, de la 811 la 785 milioane de lei. Creșterea costurilor cu forța de muncă dar și a costului cu energia pot fi cauzele principale. Cele mai mari profituri sunt obținute de companiile care activează în București (160 de milioane de lei), urmate de cele din Bihor (80 milioane), Vrancea, Botoșani, Arad (câte 50 de milioane). 

Drumurile proaste mută investitorii lângă graniță

Dacă în cazul numărului de angajați și al profiturilor generate, 2016 a adus scăderi, veniturile au crescut cu 5%, de la 14,7 la 15,4 miliarde de lei. Cele mai mari venituri se înregistrează în București, 1,6 miliarde lei și Bihor 1,5 miliarde. Alte județe cu venituri relevante sunt Timiș – 987 de milioane , Arad – 780 de milioane și Vrancea – 711 milioane.

Principalele infrastructuri se află în partea de vest a României, județele Bihor, Arad și Timiș având în comun granița vestică și apropierea de infrastructura rutieră din Ungaria. Creditinfo este unul dintre liderii mondial specializați în managementul riscului comercial. Compania este originară din Islanda, iar în ultimii 14 ani a devenit și unul dintre liderii pieței românești de credit risk management.

Simbolul Clujului, în insolvență

Tribunalul Specializat Cluj a admis intrarea în insolvență a societății Clujana și a desemnat CITR drept administrator judiciar al producătorului de încălțăminte, la cererea creditorilor. Procedura a fost deschisă ca urmare a cererii companiei, cu intenția reorganizării activității și pentru identificarea de soluții pentru plata datoriilor. “Echipa noastră va analiza cauzele pentru care compania a ajuns în stare de insolvență precum și toate creanțele ce vor fi solicitate de creditori, tabelul preliminar urmând a fi comunicat în 26 martie", a declarat Vasile Godîncă-Herlea, directorul CITR. Datoriile către bugetul general consolidat al statului ale Clujana se ridicau, în septembrie 2017, la 13 milioane de lei. Anul trecut, în fabrică lucrau 301 angajați. 

Comenteaza