Omul care a plecat de la putere: "Ne ascultă telefoanele. Ne ascultă ambiental"
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mar 2012, 13:47
- Eveniment
- Ascultă știrea
Frunzăverde a explicat de ce a părăsit PDL. Vezi principalele declaraţii mai jos:
- Pe 24 noiembrie 2010 am făcut mai multe afirmaţii în legătură cu provocările pe care PDL le avea de suportat. Principala provocare nu e cea a alegerilor interne, eram în preajma alegerilor, ci haosul adminsitrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc ce sufocă economic România. Acesta este principalul motiv pentru care vorbim de sărăcirea populaţiei. Am spus de 46 ori.
- N-o să fac niciun reproş azi. Se pare că opţiunea me diferă de a unor membri ai PDL. Deşi am insistat să elaborăm un buget descentralizat, nu s-a intamplat deloc acest lucru. Deşi am solicitat mereu descentralizarea resursei financiare, nu s-a intamplat nimic. DIMPOTRIVĂ.
- Opţiunea pe care eu şi o parte din colegii mei o avem din punct de vedere al dezvoltării României diferă fundamental de opţiunea conducerii PDL.
- E adevărat că am discutat pe parcursul acestor ani cu liderii din USL şi cred că există la nivelul clasei politice, în toata clasă politică resurse necesară de a institui un dialog real între putere şi opoziţie. Că există resurse pentru a reaşeza România in normalitate, prin dialog intre diversele formaţiuni politice. Un dialog care de multă vreme nu mai există şi care generează vrajba politică, această interminabilă gâlceavă.
-Există resurse pentru a reabilita inclusiv imaginea Parlamentului, pe care această galceava a expediat-o in derizoriu. Putem construi prin dialog o Românie normală, care să iasă din sărăcie şi care să renunţe la starea de stat poliţienesc care blocheatză antreprenorial orice iniţiativă. ne e frică şi să vorbim la telefon.
- In permanenta ne punem problema dacă nu cumva ambiental suntem ascultati, nu mă refer la presă de data asta ci la alt tip de ascultare. Nu cred că ce am spus mai paote fi rezolvat din interiorul PDL.
- Nu cred că rezolvarea acestor probleme se mai poate face din interiorul PDL.
- Voi candida pentru funcţia de preşedinte CJ din partea USL in calitatea de membru al PNL.
- Am avut o discutie cu membrii PDL. Un număr important de lideri au incercat să mă determine să nu plec. Am explicat că ceea ce eu am spus azi aici nu e pentru prima dată. Aceste teme pe care le-am abordat, grave pentru România, vorbesc de ele de patru ani. În toate instanţele de partid, de la BPN până la Convenţie, chiar şi în conferinţe de presă. Nu s-a intamplat nimic. Principala responsabilitate este a noastră.
- Le-am explicat lui Vasile Blaga şi premierului că pentru mine nu e important să destructurez PDL, dar din punctul de vedere al principiilor, intre ale mele si ale lor, nu mai există concordanţă. Fidelitatea pana la sfârşit e pana la urmă faţă de tine insuţi.
- Cred că USL e o alianţă conjuncturală. Cand am spus ca ma gandesc la o constructie de dreapta ma gandesc la PNL. Conjunctura poate sa dureze si 8 ani. Dar in general,vorbind de aliante, unde ati vazut ca un partid de centru stanga si unul de dreapta sa dureze?
- Nu am avut nicio convorbire cu Traian Băsescu
- E posibil ca un număr de membri PDL să mă urmeze, dar nu mi-am propus acest lucru.
- Lui Ungureanu i-am spus că in niciun caz nu voi incerca sa destabilizez guvernarea pe care el o conduce. El trebuie să termine această guvernare, are o majoritate parlamentară atât cat o are. In noiembrie trebuie să avem alegeri la termen, care să marcheze terminarea unui ciclu electoral firesc.
- PDL are 42 primari in Caraş Severin. Urmează să opteze ei. Nimeni nu le impune nimic, e opţiunea lor proprie în legatura cu modul in care vor candida la alegerile locale.
- De domnul Ungureanu ne leagă o amiciţie mai veche. E firesc ca atunci cand e premier intr-un guvern unde PDl are principala pozitie sa-si pună problema cand un vicepresedinte cum sunt eu sa aiba aceasta optiune. A fost o conversatie normală.
- Am avut un congres in mai 2011 in care nu s-a intamplat nimic. Nu cred că putem rezolva ceea ce ne+am propus, de la reconsolidarea democratiei la o elementară prosperitate a populatiei cu abordări cum azi există in PDL. Nu am vorbit cu Emil Boc.
- Despre oportunitatea demisiei lui Boc: Nu stiu, e o opţiune personală. Mi-am propus să nu reproşez nimănui nimic, să relatez ce cred eu că se intamplă, să.-mi exprim optiunea. E important să propun o constructie, nu neapărat să demolez una.
- Despre statul politienesc: Stiu anumite lucruri care mi s-au intamplat mie, dar nu acum.
- Am asistat la unul dintre cele mai centralizate exercitii bugetare de pana acum.
- Nu am discutat subiectul funcţiilor în PNL.
- Ar fi multe de spus pe tema statului poliţienesc. Nu se poate expedia acest subiect printr-un singur răspuns. La mijlcul anilor 90 nu credeam că vom ajunge intr-o asemenea situaţie în România.
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a confirmat, marţi, că va candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL. Totodată, spune că va ocupa funcţia de vicepreşedinte al PNL.
Ultima convorbire dintre Sorin Frunzăverde şi Emil Boc, înainte ca primul să ia decizia de a demisiona din PDL, a avut loc vineri. Boc nu a primit vreun semnal că Frunzăverde intenţionează să părăsească partidul, ne-au declarat surse din PDL.
Citeşte mai multe despre acest subiect pe realitatea.net, aici.