Lucrările la “centura de diamant” continuă. În tribunal
- Scris de Nicoleta Nap
- 27 Mai 2012, 22:12
- Eveniment
- Ascultă știrea

Lucrările la Centura Cluj Est, cunoscută sub denumirea Vâlcele - Apahida, au început încă din anul 2006, costurile fiind estimate iniţial la 92 de milioane de euro. În urma licitaţiei însă, preţul s-a redus la 68 de milioane de euro, ca până în 2012 cheltuielile să ajungă la fabuloasa sumă de 143 de milioane de euro. "Centura de diamant", supranumită astfel din cauza costurilor enorme ale lucrărilor, nici nu a fost finalizată, că s-a surpat în mai multe locuri.
Astfel, în ianuarie 2012 ZIUA de CLUJ a semnalat grave probleme de construcţie la centură, ce au avut drept consecinţă surparea unui zid de susţinere a versantului de pe traseul acesteia. După declanşarea scandalului, în care s-a adus în discuţie şi calitatea proastă a lucrărilor, la un preţ ce se triplase, iar finalizarea lucrărilor se lăsa aşteptată de ani buni, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, a reziliat contractul pentru ultimul tronson care încă se află în lucru. Cazul a ajuns în instanţă, pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, întrucât nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă, iar acum DRDP cere o constatare a rezilierii pe cale judecătorească.
Obiectul dosarului înregistrat în martie 2012 la tribunal este rezilierea contractului de execuţie nr. 3001/2010, încheiat în februarie 2012 de CNADNR prin DRDP cu firma maghiară Nemzetkozi Vegyepszer Romania KFT şi cu societăţile Diferit SRL şi Keller Geotehnica SRL, reunite într-un consorţiu. Contractul se referea la execuţia şi proiectarea detaliilor de execuţie a variantei de ocolire Cluj Est km 4+575+6+900 tronson I. În 31.05 2011, DRDP a încheiat un act adiţional, ca urmare a divizării firmei maghiare, intrată în insolvenţă din cauza volumului mare de datorii pe care le avea la mai mulţi parteneri de afaceri. Actul adiţional s-a semnat cu o sucursală din Oradea a firmei maghiare, respectiv Nemzetkozi Vegyepszer Romania SRL. Şi acesta a fost atacat în instanţă, "la pachet" cu contractul.
Un alt document invocat în cererea de chemare în judecată, formulată de CNADNR-DRDP Cluj, este un act semnat de firma Keller Geotehnica SRL, societate austriacă adusă în asociere de Vegyepszer ca garant al lucrărilor în caz de insolvenţă sau faliment. "La data de 27.05.2011, Keller Geotehnica SRL semnează scriptul «Angajament ferm» prin care se stipulează: În cazul în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului, mă oblig să asigur îndeplinirea completă şi regulamentară a obligaţiilor contractuale. Mă oblig să răspund pentru prejudiciile cauzate autorităţii contractante ca urmare a nerespectării obligaţiilor prevăzute în angajament, Autoritatea contractantă are dreptul de acţiune directă împotriva mea", se arată în cererea de chemare în judecată depusă la dosarul de pe rolul Tribunalului Comercial Cluj.
Tot în favoarea sa, DRDP Cluj arată că prin adresa nr. 9/12.01.2012 liderul asocierii, Nemzetkozi Vegyepszer Romania Kft, a adus la cunoştinţa autorităţii contractante că a intrat în procedura insolvenţei prevăzută de legea maghiară. DRDP Cluj susţine că această situaţie ar fi justificat rezilierea contractului de drept, potrivit clauzelor din convenţie. "Executarea lucrărilor asumate de această pârâtă a fost sistată, cu consecinţa nerespectării graficului de execuţie", a invocat în faţa instanţei DRDP Cluj. Pentru a-şi susţine cauza în faţa judecătorilor, reclamanţii au depus şi un proces-verbal al Inspectoratului de Stat în Construcţii Cluj, cu nr. 3159/05.12.2011, prin care s-a constatat că la lucrările executate au avut loc "fenomene de destabilizare a consolidării cu minipiloţi, ceea ce confirmă că respectivele lucrări au fost calitativ necorespunzătoare". Din cauza acestor probleme, centura a început să se surpe. Preţul licitat de consorţiu pentru această porţiune a centurii a fost de 73 de milioane de lei, fără TVA (peste 16 milioane de euro), iar DRDP CLUJ cere în instanţă daune interese ce se ridică la suma de 20 de milioane de lei (4,4 milioane de euro).
În urmă cu puţin timp, mai exact în 15 mai, cele două părţi din proces s-au întâlnit la sediul DRDP pentru o conciliere, însă fără rezultat. Deocamdată, în cadrul procesului, DRDP Cluj a cerut o reexaminare a taxei de timbru, stabilită de instanţă la suma de 1.086.224 de lei, care încarcă şi ea factura la "centura de diamant". Solicitarea Direcţiei a fost respinsă de Tribunalul Comercial Cluj, prin urmare procesul prin care se cere rezilierea contractului produce, deocamdată, alte găuri la buget. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 6 iunie.
Avocatul Mircea Costin, care reprezintă DRDP Cluj în acest proces, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că procedura insolvenţei, deschisă la firma maghiară, nu dă nici o garanţie că se va reuşi recuperarea datoriilor, iar Direcţia nici nu se află pe tabelul creditorilor. Astfel, chiar dacă instanţa va decide în favoarea DRDP Cluj şi va admite plata daunelor interese, nu e sigur că banii vor fi recuperaţi. "Insolvenţa asta s-a declarat în Ungaria, după legislaţia maghiară. DRDP nu a fost anunţată în timp util şi nu s-a înscris la masa credală", a spus avocatul Costin. Pe de altă parte, apărătorul părţii reclamate, avocatul Călin Bucerzan, invocă faptul că DRDP Cluj a cerut sistarea lucrărilor. Amintim că DRDP Cluj a reziliat contractul cu acest consorţiu în data de 22.02.2012, iar acum cere în instanţă să se constate această decizie printr-o hotărâre judecătorească. "DRDP nu şi-a respectat nişte obligaţii. Sperăm ca lucrările să se finalizeze înainte de a se da o soluţie în acest proces, care e într-o fază incipientă. Interesul tuturor e să se finalizeze lucrările la centură", a arătat Călin Bucerzan.
Şeful DRDP Cluj, demis pentru deciziile luate cu privire la centură
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a demis zilele trecute conducerea managerială a DRDP Cluj din cauza "unor decizii controversate referitoare la derularea contractelor încheiate de DRDP Cluj, pentru realizarea obiectivului de investiţii Varianta de ocolire Cluj Est". Conducerea managerială a DRDP Cluj era formată din: Ion Pantelimon - director regional, Ioan Crişan - director adjunct întreţinere şi infrastructură, Teodor Gorcea - director adjunct investiţii, Zoita Olimpia Bumb - director adjunct economic, Ambrozie Fodor- şef departament achiziţii. "În urma vizitei de lucru efectuată în judeţul Cluj, precum şi a sesizărilor primite, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a dispus Corpului de Control din cadrul Direcţiei Generale de Control al MTI efectuarea unui control tematic la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj", se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ministerului Transporturilor. Controlul s-a desfăşurat în perioada 22-24 mai şi a avut ca obiectiv verificarea derulării contractelor încheiate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj pentru realizarea obiectivului de investiţii "Varianta de ocolire Cluj Est". În urma verificărilor efectuate s-au constatat grave probleme manageriale, constând în luarea unor decizii controversate referitoare la derularea investiţiei menţionate.