Audieri grele în dosarul Apostu, astăzi. Toţi martorii au lipsit

Audieri grele în dosarul Apostu, astăzi. Toţi martorii au lipsit
Nume grele din Primăria Cluj-Napoca sunt audiate astăzi în dosarul în care fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, este acuzat de fapte de corupţie.

În faţa instanţei din Târgu Mureş apar astăzi Virgil Poruţiu, directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca, dar şi Corina Ciuban, şeful Direcţiei de Urbanism. De asemenea mai sunt audiaţi fostul director al Serviciului Patrimoniu Dacia Crişan şi fostul consilier local UDMR Gyula Somogyi.

Sorin Apostu, arestat pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca după ce a admis în faţa instanţei că acest dosar i-a distrus cariera politică şi administrativă. Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor municipiului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia. Fostul primar şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10/11 noiembrie 2011. Aceştia au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea. Astfel, Apostu se află în arest de zece luni.

Ca urmare a arestării, Apostu a fost suspendat din funcţia de primar, pe care o ocupa de trei ani, incluzând aici şi cele trei luni de arest preventiv de la data suspendării.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Apostu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi primire de foloase necuvenite. Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost mutaţi pentru trei săptămâni, în ianuarie, din Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciar Dej. Avocaţii susţineau atunci că starea de sănătate a acestora s-a înrăutăţit "din cauza condiţiilor inumane de detenţie".

UPDATE Nici unul dintre martori nu s-a prezentat la audieri. Instanţa a citat pentru termenul de astăzi zece martori, majoritatea angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca, dar nici unul nu s-a prezentat. Prin urmare Curtea de Apel Mureş a reluat procedura citării, martorii urmând să primească citaţiile atât prin fax la Primărie cât şi la domiciliile lor.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a cerut instanţei reaudierea directorului RATUC Liviu Neag, precum şi chemarea în instanţă a Aspaziei Droniuc, deja condamnată în acest dosar. "Solicităm audierea ei ca inculpat, pentru că nu poate avea calitatea de martor, ea fiind implicată în această cauză", a spus Mateuţ. Totodată şi avocatul lui Călin Stoia, Sergiu Bogdan, i-a spus judecătoarei că procesul ar fi inechitabil dacă apărarea nu ar avea posibilitatea de a-i pune măcar o întrebare Aspaziei Droniuc. Amintim că Aspazia Droniuc a fost cea care a dat declaraţii atât împotriva fostului primar Sorin Apostu cât şi împotriva fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, judecat la rândul său pentru infracţiuni de corupţie.

UPDATE 2

Termenul următor s-a schimbat pentru joi, când sunt aşteptaţi toţi martorii citaţi pentru astăzi. Tot joi se va pronunţa instanţa şi cu privire la cererea de eliberare a lui Apostu sub control judiciar depusă azi de avocaţii săi.

Nicoleta NAP (Târgu Mureş)

Etichete
Comenteaza