"10 pentru Film": actori ai teatrelor din România au şansa la o carieră pe marele ecran, la TIFF

TIFF 2012 lansează un nou proiect în România "10 pentru Film": 10 actori care s-au remarcat în teatrele din țară, dar care nu au avut până acum șansa afirmării în filmul românesc, vor fi prezentați profesioniștilor din lumea filmului și publicului din Cluj.

„Există foarte mulți actori talentați, dar puțini apucă să joace în filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din București nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales în provincie. Ce șanse are un tânăr sau consacrat actor din Iași, Oradea sau Brăila să joace în filme? Cine să îl descopere? Dacă vom privi în urmă la ultimii 10 ani de film românesc, vom descoperi puține revelații și mulți actori care se mută dintr-o distribuție în alta", declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF într-un comunicat remis presei.

O atenție specială va fi acordată și actorilor de la Teatrul Național și Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în selecție urmând să se regăsească și două nume de la aceste teatre.

Selecţia actorilor va fi făcută de către un grup de profesioniști din teatru și film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Andreea Dumitru, şi Răzvan Penescu (editor al portalului Liternet).

Între 7 -10 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, actorii selectaţi vor participa la o serie de workshopuri și întâlniri şi vor fi prezentaţi publicului, jurnaliștilor şi oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producători români și străini, directori de casting şi agenţi.

 

 

Etichete
Comenteaza