2 ani de RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ce s-a schimbat şi ce urmează?

2 ani de RĂZBOI ÎN UCRAINA.  Ce s-a schimbat şi ce urmează?
| Foto: dmytro.larin.gmail.com - Depositphotos.com

La 24 februarie se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Conflictul în curs de desfăşurare a readus în atenţie ameninţarea regională reprezentată de revanşismul rusesc şi prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii atât în regiune, cât şi în alte părţi ale lumii. Implicaţiile geopolitice sunt imense.

Conflictul a stabilit noi repere în ceea ce priveşte modalităţile războiului modern şi a demonstrat din nou cât de periculoasă este lumea în prezent. Think tankul american RAND Corporation a organizat o discuţie cu un grup de experţi despre starea conflictului şi perspectivele acestuia, implicaţiile sale globale, posibilele rezultate şi soluţii şi ce ar putea face Occidentul şi restul lumii acum, în al treilea an de război, dar şi după încheierea ostilităţilor.

Cum s-a schimbat situaţia în ultimul an?

WILLIAM COURTNEY: În 2023, în războiul terestru, ambele părţi au desfăşurat ofensive eşuate în estul şi sudul Ucrainei, lăsând un blocaj pe teren. În războiul naval, dronele inovatoare şi rachetele anti-navă ale Ucrainei au scufundat nave de război din Flota rusă a Mării Negre. Ca urmare, Moscova a mutat unele nave rămase în estul Mării Negre, ajutând la deschiderea drumului pentru ca Ucraina să reia transportul de cereale şi alte transporturi comerciale prin strâmtorile turceşti. În războiul aerian, apărarea Ucrainei a doborât un număr tot mai mare de rachete şi drone ruseşti. Interceptorii Patriot, furnizaţi de SUA, au doborât chiar şi rachete hipersonice Kinjal, despre care Putin afirmase că sunt invulnerabile. MAI MULTE AICI!

Etichete
Comenteaza