A eliberat adeverințe false, dar a scăpat de pușcărie. Ce pedeapsă a primit un medic clujean
- Scris de Ioana Pîrlea
- 07 Ian 2016, 12:05
- Eveniment
- Ascultă știrea
În anul 2013, medicul Radu Ciurea, care ocupa funcția de șef al Secţiei de Neuropsihiatrie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a fost acuzat că a eliberat adeverinţe de boală fictive. În cursul acestei săptămâni, Tribunalul Cluj a stabilit pedeapsda: închisoare cu suspendare. Decizia nu este însă una definitivă, ci poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
„(...) Condamnă inculpatul CR, În baza art.48 rap. la art.244 al.1,2 C.p., cu aplic. art.35 al.1 C.p., art.5 C.p., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, la pedeapsa de : 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare. În baza art.321 C.p., cu aplic. art.35 al.1 C.p., art.5 C.p., pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, la pedeapsa de: - 1 (un) an închisoare. În baza art.38 al.1 C.p., constată că infracţiunile de mai sus sunt concurente, iar în baza art.39 al.1 lit.b C.p., contopeşte pedepsele stabilite, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, pedeapsa finală fiind aceea de: - 3 (trei) ani închisoare. Face aplic. art.65,66 al.1 lit.a şi b C.p. În temeiul art.91 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de încercare de 4 ani (...)", se arată în soluția magistraților clujeni.
În plus, medicul este obligat ă se supună, pe durata termenului de încercare, la o serie de măsuri de supraveghere date în competenţa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj:să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, conform programului ce îi va fi stabilit de către consilierul de probaţiune, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, precum și să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În plus, inculpatul este obligat ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul unor activităţi desfăşurate de Primăria Cluj-Napoca.
Medicul Radu Ciurea a fost cercetat penal pentru complicitate la înşelăciune. Mai exact, acesta ar fi emis pe nedrept, în perioada 2008-2009, adeverinţe din care să rezulte că mai mulţi pacienţi suferă de demenţă sau Alzheimer. Cu aceste adeverinţe, pacienţii au obţinut apoi grad de handicapat şi au primit indemnizaţii de la stat. Inițial, medicul a susţinut în faţa anchetatorilor că diagnosticele pe care le-a dat au fost corecte.
În același dosar a fost condamnat și psihologul Cristina Reis, alte două persoane care intermediau procesul obținerii certificatelor medicale, precum și „pacienții". În cazul acestora din urmă, cei care şi-au recunoscut faptele au primit condamnări de un an şi jumătate cu suspendare, iar ceilaţi pedepse de 2 ani cu suspendare. În plus, oamenii sunt supuși la plata despăgubirilor civile, iar înscrisurile falsificate au fost anulate.