A scăpat de dosar după ce a “ţepuit” de un milion de euro

A scăpat de dosar după ce a “ţepuit” de un milion de euro
Eleonora Pop, acuzată de zeci de clujeni că i-a înşelat prin încheierea unor antecontracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente în comuna Baciu, pe care nu le-a mai ridicat, a fost scoasă de sub urmărire penală.

Afacerea Eleonorei Pop a început în 2007, în perioada când proiectele imobiliare se anunţau pe bandă rulantă. Sub denumirea de "Complex Baciu Residential", Eleonora Pop le prezenta doritorilor, informaţi în urma unui anunţ la Piaţa de la A la Z, o ofertă tentantă: apartamente de una, două, trei camere şi penthouse, în şase blocuri. Totul pe machetă, întrucât imobilele urmau a fi construite.

Începând cu data de 1 august 2007 şi până în 8 octombrie, acelaşi an, Eleonora Pop a încheiat prin intermediul unui avocat 28 de antecontracte de vânzare-cumpărare. Suma medie încasată pentru o locuinţă a fost de 35.000 de euro. După patru ani de la plata avansului, clujenii care au încheiat contracte cu Eleonora Pop plătesc rate la bancă pentru creditele luate, însă nu s-au ales cu nimic. În locul celor şase blocuri promise pe planşă, pe terenul cu pricina se află o fundaţie şi câteva încăperi abandonate.

După ce s-au convins că nu sunt speranţe să primească apartamente în schimbul zecilor de mii de euro, clujenii au început să apeleze la autorităţi pentru a-şi recupera banii. Una dintre păgubite, Aura Rus, a deschis o acţiune civilă împotriva Eleonorei Pop şi a câştigat procesul în 2010, însă nu are cum să-şi recupereze avansul de 36.500 de euro de la "investitorul imobiliar", întrucât femeia şi-a vândut între timp toate proprietăţile. Alte 27 de persoane i-au făcut plângere penală, printre care şi vânzătorii terenurilor pe care urma să se ridice complexul, iar după doi ani de aşteptare spun că au primit un răspuns neaşteptat de la procurori: Eleonora Pop nu se face vinovată de înşelăciune. Femeia de 58 de ani, contabilă la UM 2295 Someşeni, a fost cercetată de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. "Noi ne-am făcut treaba, am trimis dosarul la Parchet cu terminarea urmăririi penale, am vorbit şi cu cei care au făcut plângerile. Am trimis dosarul cu propunere de trimitere în judecată, în rest, nu pot comenta. Este vorba de decizia instanţelor", a declarat pentru ZIUA de CLUJ comisarul Victor Mărincaş, care a coordonat cercetările.

"În 2008, chiar după ce am plătit avansul, erau muncitori pe şantier. La scurt timp, lucrările au fost sistate şi de atunci ne tot ameţeşte că vine un investitor străin care va termina blocurile. Unde sunt banii, aproximativ un milion de euro? Ea a investit doar 50.000 de euro din banii pe care i-a primit de la noi. Dosarul nostru a avut un drum foarte lung şi greoi, abia după ce am trimis un memoriu către Parlamentul României, la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, s-au pus în mişcare autorităţile. Am făcut plângerea în ianuarie 2010 şi nici după şapte luni nu am primit un răspuns de la poliţie, în ce stadiu sunt cercetările. În august 2010 am primit o înştiinţare de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, de la procurorul general Florin Magyar, în care ni se comunica faptul că în urma sesizării noastre la parlament au fost verificate dosarele penale înregistrate la parchetele de pe lângă tribunal şi judecătorie şi că în 9 aprilie 2010 s-a dispus urmărirea penală faţă de Eleonora Pop, pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Toate dosarele au fost conexate şi au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj", a relatat, sub protecţia anonimatului, unul dintre păgubiţi. După doi ani de cercetări, Eleonora Pop a fost scoasă de sub urmărire penală, ordonanţa Parchetului fiind emisă în 12 martie, anul curent. Totodată, s-a dat neînceperea urmăririi penale faţă de fiul acesteia, Norin Paul Păuşan, care s-a ocupat de afacere împreună cu mama sa.

Reprezentanţii Parchetului spun că, separat de vânzătorii de teren, "probele administrate dovedesc existenţa unui număr de 21 de promitenţi cumpărători care au încheiat 21 de antecontracte de vânzare-cumpărare pentru apartamente, au achitat parţial ori în întregime contravaloarea apartamentelor, au depus plângere penală în cauză, rezultând că învinuita a încasat de la aceştia în perioada 1.08.2007-8.10.2008 suma totală de 773.880 de euro". Eleonora Pop a negociat în septembrie 2007 cu mai multe familii din Baciu care aveau terenuri în zona în care urma să fie ridicat complexul, pentru a cumpăra de la aceştia mai multe parcele, la preţul de 68 de euro pe metru pătrat. Femeia nu a achitat integral terenurile, însă a obţinut acordul unora dintre vânzători pentru a construi pe proprietatea lor, aceştia urmând să primească pentru jumătate din valoarea acestora apartamente în viitoarele blocuri. Procurorii mai precizează că "cele două blocuri pentru care a fost obţinută autorizaţia de construire - ca primă etapă a edificării complexului şi datorită faptului că la data autorizării doar Gaşpar Vasile era proprietar de teren înscris în cartea funciară - au fost ridicate parţial, din primăvara anului 2008 şi până în lunile octombrie-noiembrie 2008, când datorită lipsei de finanţare, pe fondul crizei economice, după cum susţine învinuita, au încetat lucrările şi nu au fost reluate ulterior...".

Cu toate că familiile de clujeni care au plătit sume consistente pentru a-şi cumpăra apartamente în complexul din Baciu nu şi-au mai văzut banii, anchetatorii spun că intenţia Eleonorei Pop nu era de a obţine un folos material injust. "S-a dovedit că dispunea de o sumă de bani prin care a demarat proiectul (140.000 de euro - n. red.), iar după obţinerea autorizaţiei, costul lucrărilor efectuate, manopera şi materialele reţinute în expertizele dispuse de organele de cercetare penală atestă folosirea sumelor încasate de la părţile vătămate pentru construirea primelor două blocuri", se arată în ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală. Tot Parchetul apreciază că "nepriceperea învinuitei, incapacitatea de a coordona activitatea de ridicare a celor două blocuri, achitarea şi a unor tranşe din preţ pentru terenurile grupate, inclusiv căi de acces nu înseamnă înşelăciune, ci va atrage răspunderea civilă a acesteia pentru neexecutarea obligaţiei de a face, pentru nerespectarea sarcinilor asumate prin antecontractele de vânzare-cumpărare". În urma expertizei contabile, rezultă că suma totală încasată de Eleonora Pop de la persoanele cu care a încheiat contracte este de 966.000 de euro, din care aceasta ar fi achitat pentru teren şi lucrări suma de 965.000 de euro, arată Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Împotriva soluţiei se poate face plângere la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, iar clujenii care se consideră victime ale Eleonorei Pop au spus că vor folosi orice cale legală pentru a-şi face dreptate. În ciuda insistenţelor, Eleonora Pop nu a putut fi contactată telefonic pentru a-şi face cunoscută poziţia faţă de acuzaţiile pe care i le aduc familiile care i-au plătit avansurile pentru apartamente.

Proiect cu 240 de apartamente

Managerul proiectului "Baciu Residential", Eleonora Pop, declara în presă în 2008 că o mare parte dintre locuinţe vor fi date în folosinţă până la sfârşitul anului 2009, primele chiar în noiembrie 2008. Proiectul era prevăzut pe o suprafaţă de 14.600 mp şi cuprindea şase imobile separate, fiecare imobil având câte trei scări. În total, trebuiau să fie 240 de apartamente, cumpărătorii putând opta pentru locuinţe de 1-3 camere şi penthouse-uri cu lift interior. Clienţii au fost atraşi cu reduceri substanţiale în cazul achiziţionării apartamentelor cu plata integrală în avans.

 

 

Etichete
Comenteaza