Afişe în centrul Clujului: "KKK: Kluj Kapitală Kulturală" FOTO

Afişe în centrul Clujului:
Afişe în care primarul Sorin Apostu apare alături de fostul primar Gheorghe Funar într-o fotografie sub care apar literele "K K K" au împânzit în weekend centrul oraşului Cluj-Napoca. Afişele nu sunt revendicate de nimeni.

Zeci de afişe au fost lipite pe stâlpii din centrul oraşului, dar şi pe zidurile clădirilor istorice din centru. Pe afişe, sub cele trei litere "K K K" apare mesajul "Kluj Kapitală Kulturală". Mesajul este amplasat sub o fotografie în care apar primarul Sorin Apostu şi fostul primar Gheorghe Funar, cunoscut pentru naţionalismul său. Afişele nu sunt revendicate de nimeni însă vin în contextul în care UDMR a amplasat săptămâna trecută mai multe reclame la referendumul formaţiunii, reclame pe care apare doar un mesaj în limba maghiară. Primăria a sancţionat Uniunea pentru faptul că a încălcat legea care prevede că toate mesajele de pe spaţiul public sau care se adresează publicului trebuie să conţină şi un mesaj în româneşte. Afișele lipite în centrul orașului vin după ce în, ultimele trei săptămâni, au existat mai multe momente tensionate privitoare la acțiuni ale UDMR sau pornite de formațiuni maghiare, respectiv acțiuni ale unor organizații civice românești sau ale instituțiilor administrative.

A fost amplasarea de panouri la intrarea în municipiu cu mesajul „Bine ați venit la Cluj” scris în ungurește, cu o zi înaintea alegerilor organizației județene a UDMR, a urmat apoi reamplasarea plăcuței cu celebrul citat al lui Nicolae Iorga în aria protejată a monumentului lui Matei Corvin (reamintim că plăcuța a fost luată de pe monument înainte de restaurare). Maghiarii se plâng și că grupul statuar ar fi fost folosit drept loc de joacă şi scenă improvizată de către spectatori, cu ocazia Zilelor Clujului.

Etnicii maghiari s-au arătat nemulţumiți de faptul că „singurul spectacol maghiar din cadrul Zilelor Clujului a fost întrerupt cu premeditare pentru sărbătorirea victoriei echipei clujene U Mobitelco" şi că doar ploaia a dus atunci la evitarea unui conflict interetnic. Românii s-au simțit jugniși de instalarea unor panouri ilegale de către UDMR pe raza municipiului, exclusiv în maghiară.

Nici primarul Sorin Apostu, nici viceprimarii Laszlo Attila şi Radu Moisin şi nici purtătorul de cuvânt al Primăriei Oana Buzatu nu au putut fi contactaţi pentru a explica poziţia Primăriei, mai ales având în vedere că afişele au fost amplasate pe spaţiul public. La fel, şeful Poliţiei Locale, Minodora Fritea, nu a răspuns la telefon.

Etichete
Comenteaza