Amenzi de 187.000 lei, în campania electorală. Cele mai multe fapte pentru distrugerea materialelor sau posibila corupere a alegătorilor

Amenzi de 187.000 lei, în campania electorală. Cele mai multe fapte pentru distrugerea materialelor sau posibila corupere a alegătorilor
| Foto: Ziua de Cluj

Campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie a început în urmă cu 30 de zile și s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci de la acel moment sunt interzise acțiunile de promovare electorală, precum lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Efectivele MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice la nivelul întregii țări pentru desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a campaniei electorale. În cazul înregistrării unor sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale, s-a intervenit rapid pentru verificarea circumstanțelor și luarea de măsuri față de persoanele care nu au respectat normele legale. Fiecare intervenție s-a făcut cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.

Astfel, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, față de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare. Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare - locale din anul 2020 și europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%. Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat. 160 de sesizări nu au fost de competența MAI așa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorități: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Județene.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale - 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări.

Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 1.115 manifestări electorale în 458 de localități din 39 de județe și municipiul București, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş - 293.

Astăzi, efectivele MAI asigură protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare. Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot. Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecție la cele 18.955 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață, la ora 6, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte. În misiunile de astăzi sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale. Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel național se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicați peste 1.600 de polițiști cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv. Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine.

Astăzi, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16, iar mâine până la ora 22.

Comenteaza