Apostu îşi află sentinţa la sfârşitul lunii

Apostu îşi află sentinţa la sfârşitul lunii
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia îşi vor afla sentinţele abia la sfârşitul lunii, după ce judecătorul Curţii de Apel Mureş a decis să amâne pronunţarea pentru a avea răgazul să ia o decizie în acest dosar complex.

Procesul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, s-a încheiat la Curtea de Apel Mureş în 1 iulie, iar instanţa urma să pronunţe ieri sentinţa în cazul acestuia. Însă judecătorul a decis să amâne pronunţarea pentru data de 25 iulie, întrucât a considerat că are nevoie de timp pentru a delibera. Având în vedere complexitatea dosarului, în care Apostu, soţia sa şi omul de afaceri Călin Stoia sunt acuzaţi de multiple infracţiuni de corupţie, amânarea pronunţării nu este o situaţie ieşită din comun.

La ultimul termen al procesului, avocaţii celor trei inculpaţi au cerut achitarea acestora, în schimb procurorul DNA a solicitat instanţei să aplice pedepse cu închisoarea.

Procurorii DNA au arătat în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei trei inculpaţi, precum şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc (condamnată definitiv în urma disjungerii în vara anului trecut), că aceasta din urmă, patroană a firmelor Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a încheiat două contracte de asistenţă juridică fictive cu avocata Monica Apostu. În urma încheierii contractelor, cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu a încasat suma de 274.000 de lei, iar scopul actelor a fost de a da o aparenţă legală mitei primite de fostul primar de la femeia de afaceri. Potrivit procurorilor, mita ar fi fost dată în schimbul facilitării obţinerii unor contracte de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj. Pe de altă parte, anchetatorii l-au acuzat şi pe omul de afaceri Călin Stoia, director la compania Brantner Vereş SA, că i-ar fi dat mită echivalentul în lei a 45.000 de euro lui Sorin Apostu, în schimbul unui contract de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Mita ar fi trecut, de asemenea, prin cabinetul de avocatură al soţiei fostului primar, sub acoperirea unor contracte fictive de asistenţă juridică.

Sorin Apostu, acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi primire de foloase necuvenite, a fost arestat în noiembrie 2011, la cererea procurorilor DNA, şi a stat după gratii zece luni, ulterior fiind judecat în stare de libertate. În timp ce se afla în arest, în 15 februarie 2012, Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. În aceeaşi celulă cu Apostu a stat, timp de cinci luni, şi omul de afaceri Călin Stoia, acuzat de dare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Monica Apostu, cercetată şi judecată în stare de libertate, este acuzată de complicitate la luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la trafic de influenţă.

Sentinţa Curţii de Apel Mureş va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Etichete
Comenteaza