Apostu nu scapă încă de închisoare. Mai stă cel puţin trei săptămâni

Apostu nu scapă încă de închisoare. Mai stă cel puţin trei săptămâni
Fostul primar al Clujului Sorin Apostu, condamnat la patru ani și șase luni de închisoare pentru corpuţie, va mai petrece încă cel puţin trei săptămâni în puşcărie.

Deşi Tribunalul Bistriţa Năsăud trebuia să decidă dacă fostul edil va fi sau nu eliberat condiţionat, instanţa a hotărât să amâne judecarea contestaţiei depuse de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj până în 16 februarie. În soluţia pe scurt se arată că tribunalul a formulat o adresă la PNT Bistriţa, pentru a primi documentaţia avută în vedere la propunerea de liberare. 

"Tip soluţie: Amână cauza. Soluţia pe scurt: adresă la PNT Bistriţa pentru a ne înainta documentaţia avută în vedere la propunerea de liberare. Document: Încheiere de şedinţă 27.01.2016", se arată pe portalul instanţei bistriţene

Cererea de eliberare condiţionată a fostului edil a fost aprobată în data de 30 decembrie 2015, însă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorpuţie Cluj au contestat-o. 

De după gratii, Apostu a scris patru volume, toate coordonate de foştii săi colegi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), printre ei numărându-se profesorii universitari Cornel Laslo şi Sevastiţa Muste (decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor) şi conferenţiarul Ţibulcă Dorin.

De asemenea, fostul primar a lucrat la biblioteca Penitenciarul Bistrița. Prin urmare, pedeapsa acestuia se reduce cu 120 de zile pentru lucrările redactate, respectiv cu 237 de zile ca urmare a muncii prestate.

Dosarul Apostu pe scurt

Urmărirea penală a fostului primar a început în noiembrie 2011, iar trimiterea în judecată, o lună mai târziu, Apostu fiind cercetat pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Judecarea dosarului său a durat mai mult de doi ani, timp în care măsura arestului preventiv a fost prelungită în mod repetat de către instanţă, iar cererea de a fi judecat în stare de libertate refuzată. Anchetatorii au motivat decizia prin gravitatea faptelor comise, susţinând că, odată eliberat, ar obstrucţiona desfăşurarea anchetei prin intimidarea martorilor.

În iulie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care s-au scăzut 11 luni (durata reţinerii şi arestării preventive de la 9 noiembrie 2011 până la 28 septembrie 2012).

Comenteaza