Aspazia, apariţie şocantă la Curtea de Apel

Aspazia, apariţie şocantă la Curtea de Apel
Aspazia Droniuc a venit îmbrăcată într-un palton negru, lung, cu fular în jurul capului, pălărie şi o mască medicală care-i ascundea faţa. Denunţătoarea lui Apostu a refuzat să dea declaraţii.

Denunţătoarea lui Sorin Apostu, Aspazia Droniuc, s-a prezentat într-un final la Curtea de Apel Mureş, unde urma să fie audiată pentru prima dată de către judecător. Ea a fost adusă cu mandat, în calitate de inculpat, după ce a fost citată de trei ori ca martor, fără succes. Droniuc este martorul cheie în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului, declarând procurorilor că i-a dat mită pentru a-i facilita câştigarea unor contracte de asigurare auto.


Droniuc a venit mascată ieri, cu pălărie, ochelari de soare şi o mască medicală, pentru a se feri de camerele video şi aparatele foto ale jurnaliştilor aflaţi la Curtea de Apel Mureş. De asemenea, era îmbrăcată în palton lung, de culoare neagră, deşi temperaturile indică deja sezonul de vară. Droniuc nu a renunţat la costumaţie nici în faţa judecătorului, punând mari semne de întrebare avocaţilor celorlalţi inculpaţi din dosar cu privire la identitatea şi calitatea ei. „Cert este că audierea martorilor aflaţi sub protecţie nu se face în şedinţă publică. Ei primesc o identitate falsă, fiind de regulă audiaţi prin videoconferinţă, iar aceştia nu vin în nici un caz mascaţi în instanţă, ca la circ", au arătat surse judiciare.


Denunţătoarea lui Apostu a refuzat să dea declaraţii în faţa instanţei ca inculpat şi a cerut să uzeze de dreptul la tăcere, cu toate că a fost înştiinţată că nu s-ar putea autoincrimina, întrucât este deja condamnată definitiv în acest dosar. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a insistat ca aceasta să dea declaraţii în calitate de martor, iar procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut acelaşi lucru. Instanţa a luat o scurtă pauză pentru a hotărî dacă Droniuc poate fi obligată să dea declaraţii în calitate de martor, având în vedere că a fost citată ca inculpat.

După deliberare, judecătorul a stabilit că nu poate schimba calitatea de inculpat a Aspaziei Droniuc deoarece a fost citată ca atare şi că nu poate fi obligată să dea declaraţii dacă a uzat de dreptul la tăcere. Droniuc a părăsit Curtea de Apel Mureş la fel cum a venit, iar ceilalţi participanţi la proces, inculpaţii Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia, au rămas în sala de judecată. Mateuţ a cerut din nou instanţei să-l audieze pentru a doua oară pe Liviu Neag, directorul Regiei Autonome de Transport Urban de Călători Cluj-Napoca, însă procurorul DNA s-a opus, iar instanţa a respins solicitarea.
Droniuc nu va mai fi citată, iar la următorul termen, 3 iunie, fostul primar va mai da o declaraţie în faţa judecătorului, urmând să se depună concluziile pe fond. Mateuţ a spus că Droniuc, fiind deja condamnată, nu putea să uzeze de dreptul la tăcere, care se aplică în instanţă în cursul judecăţii. „Nici măcar nu i s-a cerut să se legitimeze. Nu putea fi identificată pentru că a venit mascată şi flancată de oameni îmbrăcaţi în negru. Nu va mai fi citată în această fază a procesului, poate doar la recurs. Se pune problema dacă o instanţă de fond se poate baza pe declaraţiile ei. E o problemă de credibilitate", a declarat Mateuţ.


Cu toate că a fost inculpată în dosarul lui Sorin Apostu, alături de Monica Apostu şi de omul de afaceri Călin Stoia, Droniuc nu a compărut niciodată în faţa instanţei, singura declaraţie a ei fiind cea dată în faţa organelor de anchetă. Droniuc şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut judecarea ei în lipsă, instanţa luând act de poziţia ei procesuală prin intermediul unei declaraţii autentificate la notar, prin care îl denunţa pe fostul primar al Clujului. Droniuc a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare, cu suspendare, în iulie 2012, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Comenteaza