Aspazia Droniuc, “cheia” arestărilor din Cluj, asigura regiile clujene

Aspazia Droniuc, “cheia” arestărilor din Cluj, asigura regiile clujene
Legătura dintre evenimentele din ultimele 10 zile, care au zguduit din temelii administraţia locală din Cluj, este misterioasa Aspazia Droniuc.

Surse judiciare spun că primarul Sorin Apostu a fost ridicat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe baza declaraţiei-denunţ făcută de Aspazia Droniuc în dosarul nr. 60/P/2011, în care este cercetată pentru dare de mită în formă continuată încă din 2009. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, aflat în continuare în arest, a fost denunţat de aceeaşi Aspazia Droniuc, de la care ar fi luat mită 10.000 de euro, din cei 25.000 promişi, fiind prins de procurorii DNA imediat după ce a luat banii.

Miercuri noaptea, la ieşirea din sediul DNA, avocatul Eugen Iordăchescu a confirmat legătura dintre dosarele penale în care Sorin Apostu şi Radu Bica sunt acuzaţi de infracţiunea de luare de mită. "Cazul Bica a plecat din dosarul în care este cercetat Apostu", a precizat Iordăchescu. Prin urmare, dosarul vicepreşedintelui CJ a fost disjuns din cel în care este cercetat primarul, iar puntea de legătură este aceeaşi Aspazia Droniuc. Unul dintre capetele de acuzare împotriva lui Apostu se referă la faptul că acesta ar fi luat mită de la Droniuc pentru a influenţa şefii regiilor autonome aflate în subordinea Consiliului Local să semneze contracte de asigurare pentru parcurile auto cu firma deţinută de aceasta, Groupe Frarom Agent de Asigurare. "Primarul nu putea să semneze aceste contracte, însă putea să facă trafic de influenţă. Contractele pot fi semnate doar de către directorii regiilor. Cum au rezistat majoritatea şefilor de regii din Cluj în funcţii, de-a lungul schimbărilor? Închizând ochii", a declarat o sursă din Primăria Cluj-Napoca.

Totodată, procurorii DNA, care au percheziţionat biroul primarului miercuri dimineaţa, au solicitat, printre altele, şi documentele care au legătură cu Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, fapt confirmat de sursele ZIUA de CLUJ. Firma de asigurări cu un singur angajat a Aspaziei Droniuc a avut o intrare puternică pe piaţă, prin contractul cu producătorul de lapte Dorna, care are sediul în Dorna Cândrenilor, judeţul Suceava, locul de baştină al administratoarei Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL. Societatea comercială a avut în 2010, potrivit bazei de date a Ministerului Finanţelor Publice, un profit de 72.077 de lei. Frarom Agent de Asigurare SRL are ca obiect de activitate brokerajul de asigurări. Astfel, Frarom poate să vândă diverse tipuri de produse, inclusiv asigurările altor societăţi.

Sursele ZIUA de CLUJ spun că firma Aspaziei Droniuc nu este străină de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), de Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) şi nici de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP), ultimele două având parcuri auto de mari dimensiuni. Ion Pantelimon, directorul DRDP Cluj, a ţinut să precizeze că "toate contractele de asigurări au fost făcute prin licitaţie deschisă, iar asiguratorii parcului auto al Direcţiei sunt Asirom (2009), Omniasig (2010) şi Asirom în prezent".

Pe de altă parte, potrivit declaraţiei purtătoarei de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, instituţia a încheiat direct contracte de asigurări auto, RCA şi CASCO, cu Groupama Asigurări SA (o poliţă RCA), cu Uniqa (6 poliţe RCA şi 7 poliţe de tip CASCO) şi cu BCR Asigurări (o poliţă CASCO şi o poliţă RCA). RATUC şi-a asigurat maşinile la Unita. În ceea ce priveşte RADP, aici contractele au fost încheiate cu Euroins, însă prin intermediul unei firme despre care directorul Ioan Morocăzan a spus că "nu îşi aminteşte acum".

Trebuie precizat că societatea de asigurări Uniqa a cumpărat Unita, iar Aspazia Droniuc este cunoscută în branşa agenţilor de asigurare drept "cea mai bună vânzătoare de asigurări Uniqa pentru auto", conform surselor ZIUA de CLUJ. Contactat telefonic, Remus Lăpuşan, membru în Directoratul Uniqa Asigurări de Viaţă, a declarat că o cunoaşte pe Aspazia Droniuc, însă nu este abilitat să dea declaraţii, întrucât acum se ocupă doar de segmentul asigurărilor de viaţă. "Regulile de comunicare sunt foarte stricte la noi şi pentru a află în ce relaţii de colaborare se află Aspazia Droniuc cu societatea Uniqa vă rog să vă adresaţi prin e-mail directorului de marketing de la Bucureşti", a spus Lăpuşan. Răspunsul de la Bucureşti nu a sosit până la închiderea ediţiei.

Ce spune DNA

"În cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului - inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro", se precizează în comunicatul emis de DNA după reţinerea primarului Sorin Apostu.

Nicoleta NAP

 

Comenteaza