Aspazia Droniuc, trei ani cu suspendare pentru favorurile cumpărate de la Apostu şi Bica

Aspazia Droniuc, trei ani cu suspendare pentru favorurile cumpărate de la Apostu şi Bica
Aspazia Droniuc, femeia de afaceri care i-a trimis după gratii pe fostul primar al Clujului, Sorin Apostu şi pe fostul vicepreşedinte al CJ Cluj, Radu Bica, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare, condamnarea fiind cumulată din cele două dosare penale.

Curtea de Apel Mureş a condamnat-o ieri pe Aspazia Droniuc la trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta fiind acuzată în dosarul ce îl vizează pe Sorin Apostu de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cu toate că la ultimul termen al procesului, după ce cauza ei a fost disjunsă, avocatul care a reprezentant-o a cerut să i se reţină de către instanţă doar infracţiunea de cumpărare de influenţă, judecătoarea Mihaela Creţu nu a dat curs solicitării.

Astfel, Droniuc a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, trei ani pentru spălare de bani şi nouă luni pentru fals. Totodată, Curtea a constatat că infracţiunea de dare de mită pentru care Droniuc a fost condamnată de Tribunalul Cluj, în dosarul lui Radu Bica, este concurentă cu cele trei infracţiuni din dosarul lui Sorin Apostu, iar pedepsele au fost contopite. Astfel, Aspaziei Droniuc i s-a dat pedeapsa cea mai mare, prevăzută pentru infracţiunea de spălare de bani, respectiv trei ani, iar instanţa a decis să suspende, sub supraveghere, executarea acesteia. Termenul de încercare stabilit în cazul Aspaziei Droniuc este de şase ani, timp în care aceasta va fi obligată să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Dacă Droniuc nu respectă aceste obligaţii, suspendarea executării pedepsei se revocă, iar pedeapsa va fi executată în regim de detenţie. Totodată, pe perioada termenului de încercare, Droniuc nu poate să ia legătura cu soţii Apostu sau cu Radu Bica.

Curtea de Apel Mureş a anulat şi cele două contracte de asistenţă juridică încheiate între cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu şi firma Aspaziei Droniuc, Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, precum şi facturile în original emise ulterior. Aspazia Droniuc a fost obligată şi la plata cheltuielilor judiciare în valoare de 5.350 de lei. Sentinţa Curţii de Apel Mureş poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 10 zile. Avocatul Aspaziei Droniuc, Mircea Ilian, a spus că decizia de a ataca sau nu hotărârea aparţine clientei sale. Totodată, sentinţa poate fi atacată şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În acest context, amintim că procurorul a cerut condamnarea Aspaziei Droniuc la închisoare cu executare.

La termenul de judecată din 10 iulie, judecătoarea Mihaela Creţu i-a luat prin surprindere pe participanţii la proces când a decis să disjungă cauza Aspaziei Droniuc de cea a celorlalţi trei inculpaţi: Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia. În ciuda opoziţiei procurorului DNA şi a avocaţilor celorlalţi inculpaţi, judecătoarea şi-a menţinut opinia. Droniuc a fost singura inculpată din acest dosar care şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor, însă ea nu a apărut în faţa instanţei la nici un termen de judecată, nici înainte, nici după strămutarea cazului la Mureş.

Apărătorul acesteia, avocatul Mircea Ilian, a explicat în faţa instanţei că aceasta nu s-a prezentat la nici un termen din proces pentru că este bolnavă. Aspazia Droniuc ar fi făcut tratamente împotriva cancerului în Franţa, Elveţia şi Austria.

Acuzată că a cumpărat influenţa lui Apostu

Aspazia Droniuc ar fi încheiat cu soţia lui Sorin Apostu contracte de asistenţă juridică în valoare de 274.330 lei pentru a masca faptul că a cumpărat influenţă de la fostul primar. Astfel, Sorin Apostu ar fi intervenit pentru ca firma Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, deţinută de Droniuc, să obţină contracte de asigurare auto a parcului Regiei Autonome de Transport Urban (RATUC) Cluj. Audiat ca martor, Liviu Neag, directorul RATUC Cluj, a recunoscut că Sorin Apostu i-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc pentru încheierea unor asigurări.

 

 

Comenteaza