Aşteptarea Crăciunului în Bună Ziua: „Nădăjduim la noua biserică"
- Scris de Titus Craciun
- 22 Dec 2013, 20:10
- Eveniment
- Ascultă știrea
Biserica de lemn, provizorie, din Bună Ziua, un mic giuvaier arhitectural ortodox, este, deocamdată, unicul spaţiu social, de închegare comunitară a noului cartier. În viitorul imediat se întrevede construcţia unei biserici de zid, a unei grădiniţe şi a unui parc, împreună cu dezvoltarea unui ansamblu imobiliar aerisit. Proiectul a primit acceptul Comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.
Preotul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina", dr. pr. Dumitru Bărbos, relevă implicarea enoriaşilor din Bună Ziua în proiectele sociale iniţiate de biserică. „Sărbătorile au ceva cu totul aparte. Cum spunea frumos părintele Stăniloaie, ele „ne înveşnicesc". În special sărbătorile de iarnă ne îndeamnă la multă bucurie, pace, iubire. Pentru ca acestă încărcătură a sărbătorilor să fie deplină, ea trebuie împărtăşită. O împărtăşim în familie, la nivelul comunităţii bisericeşti, dar ea trebuie extinsă şi în zonele unde oamenii sunt puţini mai vitregiţi în aceste vremuri", afirmă părintele paroh.
Unde s-au dus donaţiile enoriaşilor din Bună Ziua în preajma sărbătorilor: „La nivel de parohie, ne-am gândit, prin Comitetul şi Consiliul parohiale şi întreaga comunitate, să venim în sprijinul celor nevoiaşi. În acest sens am avut câteva acţiuni caritabile: la Preventoriul de copii de la Ilişua, la Căminul de bătâni de la Dej, apoi avem câteva familii în Cluj pe care le ajutăm atât cu alimente cât şi cu bani, avem câteva şi în afara Clujului, am fost şi la Pata Rât. Acolo e mai greu, pentru că nevoile sunt foarte mari", explică părintele Dumitru.
Pentru preot, nivelul de implicare a credincioşilor din Bună Ziua în preajma sărbătorilor e un model: „Ce m-a bucurat foarte mult este şi altceva: credincioşii parohiei noastre au avut mare deschidere şi de această dată, ca şi până acum. Mulţi dintre ei sunt foarte ocupaţi în activităţile cotidiene, însă s-au arătat foarte generoşi: nu doar au venit cu alimente ori suport material, ci au şi venit să ducem darurile noastre către cei nevoiaşi. Anul acesta, mai mult decât în anii trecuţi au fost foarte mulţi tineri. De aceea am credinţa şi nădejdea că resursele poporului român, atât timp cât vom şti să ne impărtăşim credinţa, atât timp cât vom şti să dăruim, ele nu vor dispărea. Şi un lucru ce ar trebui să ne intereseze pe toţi: nu întotdeauna darul pe care îl ducem este cel mai important: sunt mulţi oameni - şi acest lucru l-am văzut şi la Căminul de bătrâni de la Dej dar şi la Preventoriul de copii de la Ilişua - care au nevoie de a comunica. Am lăsat şi la Ilişua, la plecare, pe unii copilaşi cu lacrimile în ochi. Ceea ce te tulbură, te răscoleşte. Ei au nevoie de căldura, de dragostea noastră".
Înfiinţată în 2008, din încredinţarea ÎPS Bartolomeu Anannia, Prohia „Sf. Mare Mucenic Mina" şi vegheată şi ajutată de ÎPS Andrei Andreicuţ şi PS Vasile Someşanul, este în pragul trecerii de la provizoratul bisericii de lemn, extrem de preţuită de enoriaşi, la cea ce zidire perenă. „Aici, în Bună Ziua, suntem o comunitate tânără, dar cu oameni inimoşi, cu sufletele deschise. Bisericuţa în care ne aflăm acum este foarte frumoasă, ne este foarte dragă. Este o mică bijuterie. Dar pentru mine, în special în momentele în care se apropie iarna, am o durere când văd copilaşii cu părinţii care stau afară, în frig. În zilele foarte friguroase ori ploiase, chiar nici nu vin la biserică şi asta mă doare. Am făcut toate demersurile pentru noua biserică, am trecut de Comisia de urbanism şi trag nădejdea că autorităţile vor fi receptive, pentru că aici, în Bună Ziua, nu construim o biserică pentru a fi adăugat în plus un lăcaş de cult în Cluj-Napoca. Aici, în Bună Ziua, este nevoie de o biserică. Nădăjduiesc să avem susţineare a autorităţilor în continuare, pentru că, pe lângă activităţile caritabile, la nivel de parohie avem şi activităţi pentru copii. Avem „Şcoala de lângă biserică", unde am demart deja câteva proiecte educaţionale. Noua biserică va avea un spaţiu pe care îl vom aloca micuţilor. E adevărat că în mass media se contabilizează câte biserici s-au făcut şi câte spitale şi şcoli nu s-au făcut. Aici, în Bună Ziua, este o zonă tânără, care s-a extins în partea de sud a municipiului, iar noua biserică este o necesitate. Nădăjduim ca în anul viitor să putem finaliza măcar demisolul, care va fi mult mai generos decât spaţiul din biserica actuală şi să ne putem muta acolo, urmând ca apoi, treptat, şi în funcţie de sprijinul material, să ridicăm şi construcţia bisericii" este speranţa părintelui Dumitru. Speranţa e zidită şi de enoriaşi: „Sigur că peste tot este loc de mai bine, dar ce mă bucură este că am încercat să consolidăm şi Biserica cea vie, cea alcătuită din sufletele noastre. Şi eu zic că lucrurile sunt pe un drum bun: am întâlnit aici oameni minunaţi. Să vezi cadre universitare care vin să cânte la strană, să citească un psalm, este un lucru îmbucurător. Sper ca şi tinerii să fie călăuziţi pe această care, ca să ajungem să fim o comunitate vie, cu adevărat luptătoare" conchide preotul paroh.
Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina", este situată în partea de Sud a Municipiului Cluj-Napoca, înfiinţată în anul 2008, din încredinţarea Î.P.S. Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului Feleacului şi Clujului. Pentru organizarea Parohiei şi asigurarea asistenţei religioase a fost numit pr. dr. Dumitru Bărbos.