Audieri cu scandal şi controverse în dosarul poliţistului Curt

Audieri cu scandal şi controverse în dosarul poliţistului Curt
Gabor Gabor, denunţătorul comisarului şef Mihai Curt-Iosip de la IPJ Cluj, a fost audiat ieri la Curtea de Apel Cluj, unde a avut o izbucnire nervoasă în momentul în care judecătorul l-a întrebat dacă este sau nu informator al Poliţiei.

"Am fost comunist şi aşa am rămas", a găsit să răspundă Gabor Gabor la întrebarea judecătoarei Monica Rodina. Enervat, Gabor a spus că nu înţelege de ce i se pune această întrebare şi a fost cu greu liniştit pentru reluarea audierii. Acesta a negat că este informator al poliţiei şi a sfidat regulile de conduită în faţa unui magistrat aflat în şedinţă de judecată. La finalul unei declaraţii, în care l-a acuzat pe ofiţerul Curt că i-a promis că îi va rezolva recuperarea şi înmatricularea maşinii pe care a cumpărat-o şi poliţia a reţinut-o ca fiind furată, Gabor Gabor a semnat cu degetul înmuiat în tuş, pentru că este analfabet.

Promisiunea lui Curt s-ar fi făcut contra unei sume de bani, care, potrivit lui Gabor, se ridică la 9.000 de euro. Asta în condiţiile în care maşina a fost cumpărată de acesta cu 7.800 de euro. Pe de altă parte, poliţistul, aflat în arest preventiv, susţine că este vorba de un împrumut de 1.000 de euro, care, cu dobânda practicată de cămătar, a ajuns la suma de 3.000 de euro, bani pe care i-a şi returnat lui Gabor. Curt a explicat că s-a împrumutat de la Gabor pentru că acesta era informatorul său şi se cunoşteau de aproape zece ani.

Însă Gabor Gabor nu a recunoscut că ar fi colaborat cu poliţistul, deşi a admis că se cunosc de mai mulţi ani şi că aveau o relaţie de prietenie. „Ne întâlneam aproape lunar", a spus acesta, adăugând că până la momentul în care a apărut problema cu maşina reţinută de poliţie nu i-a cerut niciodată vreun serviciu. În varianta lui Gabor, comisarul şef Curt a venit în întâmpinarea sa pentru a-l ajuta să recupereze autoturismul, după ce a aflat de această problemă de la colegii săi de la Furturi Auto. „Mi-a promis că înmatriculează maşina ca să pot să circul cu ea şi mi-a spus că mă costă 3.000 de euro. Atunci i-am dat 1.000 de euro urmând ca restul de 2.000 să-i dau mai târziu. Aveam la mine suma, pentru că nu umblu fără bani", a povestit Gabor. Apoi a detaliat întâlnirile pe care le-a avut cu poliţistul, la Sala Sporturilor, pentru a-i da şi restul de bani. De la 3.000 de euro, spune Gabor, a ajuns să-i dea lui Curt 9.000 de euro, bani pe care i-ar fi dat pentru a-i rezolva şi recuperarea unui împrumut de 100.000 de dolari de la Constantin Asăvoiaie, preşedintele organizaţiei Prison Fellowship. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Gabor şi Asăvoaie s-ar fi cunoscut cu zeci de ani în urmă, în contextul în care amândoi se aflau în închisoare. Întrebat de judecător cu ce se ocupă, Gabor a zis că nu lucrează, şi că se ocupă de „aur, argint şi antichităţi". Acesta face parte dintr-o cunoscută familie de cămătari din Cluj.

Gabor Gabor a fost nevoit să relateze, fiind întrebat de judecător, că poliţistul Curt l-a pus în legătură cu o avocată. „Dar mie nu mi s-a părut necesar, pentru că el fiind comisar şef putea să rezolve o astfel de problemă vorbind cu procurorii", a declarat Gabor, care a admis că totuşi a încheiat cu avocata Alina Puşcă un contract de asistenţă juridică. În declaraţia lui Gabor au apărut şi contradicţii, în sensul că acesta susţine că i-a dat bani poliţistului pentru a-l ajuta şi cu recuperarea împrumutului dat lui Asăvoaie, dar pe de altă parte spune că acesta a intervenit „fără să i se ceară". Apoi, întrebat fiind, Gabor a povestit că ofiţerul l-a pus în legătură de această dată cu Alin Rus, un fost angajat în sistem, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, în Serviciul de Informaţii Externe, pentru a media întâlnirile dintre datornic şi soţii Gabor. Cu toate că soţii Gabor au declarat că nu s-au întâlnit decât foarte rar cu avocata şi cu Alin Rus, cei doi, audiaţi ulterior, au spus contrariul.

Avocata, audiată ca martor, a arătat că a făcut demersurile pentru recuperarea maşinii şi a relatat că a şi obţinut restituirea acesteia. Totodată, Alina Puşcă a arătat că vorbea destul de des la telefon cu Gabor, înainte de a se restitui autoturismul, deşi Gabor a declarat că a cunoscut-o abia după ce a primit maşina. „Am acceptat să plătesc avocatul pentru că Mihai Curt mi-a spus aşa. Aveam încredere numai în Curt, nu în avocat sau altcineva", a spus acesta, cu toate că, potrivit declaraţiei avocatei, demersurile legale făcute de ea au dus la recuperarea maşinii din custodia poliţiei.

Luiza Gabor, soţia denunţătorului, a expus aceeaşi variantă, susţinând că poliţistul Curt le-a promis că le rezolvă problemele contra unor sume de bani. Alin Rus, care în prezent este consultant financiar la o societate de profil, a spus că a intervenit între Asăvoaie şi Gabor la rugămintea prietenului său Mihai Curt. "L-am contactat pe Asăvoaie şi mi-a spus că Gabor Gabor şi Luiza Gabor sunt foarte stresanţi şi că va răspunde la fiecare telefon şi solicitare conform înţelegerii dintre ei, cu execepţia zilelor când sănătatea nu-i permite". Din declaraţiile lui Rus reiese că soţii Gabor îl presau pe Asăvoaie să restituie banii împrumutaţi, mai mult din declaraţia dată de acesta la DNA, se conturează ideea că preşedintele Prison Fellowship trebuia să plătească şi dobânzi usturătoare, motiv pentru care se afla permanent într-o stare de stres. Rus a spus că s-a întâlnit în repetate rânduri cu soţii Gabor, însă aceştia au început să aibă un ton jignitor şi ameninţător. "Dar Curt m-a rugat să-l ajut", a explicat martorul, completând că poliţistul i s-a plâns că este supus unor presiuni permanente din partea lui Gabor. "Mi-a povestit că era sunat foarte des, era jignit, ameninţat de genul "las că vezi tu". Curt mi-a povestit că soţii Gabor îi reproşau că nu le-a rezolvat probelemele."

După audierile tensionate de ieri, Curt a făcut o cerere de liberare provizorie, pe care instanţa urmează să se pronunţe. Poliţistul se află în arest din 18 ianuarie 2012.

Comenteaza