Balul Operei 2014, From Russia with Love FOTO
- Scris de Anca Mureşan
- 23 Feb 2014, 13:45
- Eveniment
- Ascultă știrea
Sâmbătă, în prima seară a balului, pe covorul roșu din fața Teatrului Național și-au etalat ținutele elegante numeroși politicieni, oameni de afaceri, medici, renumiți academicieni și oameni de artă sau interpreți de muzică populară.
Printre invitați s-au numărat Horea Uioreanu, președintele CJ Cluj, Aurelia Cristea, deputat PSD, Florin Stamatian, directorul Clinicii de Ginecologie I, Dorina Duma, șefa Direcției de Sănătate Publică, Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar al Judeţului, Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Haiduc, președintele Academiei Române, Ioan Sbârciu, artist plastic și fost rector al Universităţii de Artă şi Design, omul de afaceri Ștefan Vuza, interpreții de muzică populară Ioan Bocșa și Dumitru Fărcaș. Loja principală a fost ocupată de Ioan Niculae, cel mai bogat român, potrivit revistei Forbes, ponsor principal al ediției din acest an a Balului Operei.
Seara a debutat cu un spectacol de operă şi balet rusesc, conceput de Marius Budoiu, directorul Operei Naţionale Cluj-Napoca, în regia artistică a lui Tiberiu Simu şi coregrafia Feliciei Şerbănescu. Invitatul special al serii a fost dirijorul Operei Naționale București, Iurie Florea, expert în opera rusească. Timp de 80 de minute, soliştii, corul, anamblul de balet şi orchestra Operei din Cluj au interepretat fragmente din operele compozitorilor Piotr Ilici Ceaikovski, Modest Petrovici Musorgski si Alexander Porfirievici Borodin.
Evenimentul a continuat cu decernarea Trofeelor Lya Hubic și a Premiului Mecena, acesta din urmă fiindu-i oferit lui Ioan Niculae, în calitatea sa de președinte a Forumului Investitorilor Români. Premiul Dumitru Fărcaș i-a fost acordat mezzo-sopranei Operei din Cluj Iulia Merca.
Natalia Barbu-Sota a distins audienţa în timpul pauzei de șampanie, pentru ca apoi creatorul de modă Cătălin Botezatu să o prezinte publicului pe "Țarină" prin 45 de ținute vestimentare realizate din blănuri, catifea și dantelă, asortate cu încălțări amețitor de înalte și coafuri abstracte, supradimensionate. Rochia de mireasă ce a încheiat prezentarea de modă a fost realizată din 15.000 de flori naturale și semnată de Florina Bogdan, care se află la cea de a treia colaborare cu Botezatu. De asemenea, Botezatu a primit premiul "Moda cum Laude", designerul fiind prezent cu colecții de rochii și lenjerie intimă în alte patru ediții ale balului de la Cluj.
Seara s-a încheiat cu moment gastronomic interactiv: publicul a fost invitat pe scenă, acolo unde mai mulți bucătari au pregătit pe loc sushi. Petre Geambaşu Show Band, alături de solistele Doina Spătaru, Anca Ţurcaşiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu au invitat apoi publicul la dans.
Balul Operei continuă și în această seară, de la ora 18:00, cu Gala Laureaţilor, în cadrul căreia for fi decernate Titlul și Medalia Senior al Cetăţii și Medalia Emblemă de Cluj. Seara va continua cu un concert susţinut de naistul, compozitorul și dirijorul Nicolae Voiculeţ, în memoria artistei Mariei Tănase.
Amfitrionii evenimentului, cântăreața Anca Țurcașiu și jurnalistul Rareș Bogdan, au anunțat că în acest an Balul Operei va trece Carpații, Iașiul și Bucureștiul urmând să fie gazda unor ediții precum cea de la Cluj. Pentru ediția de anul viitor a balului, producătorul evenimentului Matei Miko le promite clujenilor un show "Broadway".