Biletele de odihnă retrase de guvern nu sunt pentru pensionari

Biletele de odihnă retrase de guvern nu sunt pentru pensionari
Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj a remis un comunicat în care precizează că măsurile luate recent de guvern pentru reducerea cheltuielilor au în vedere facilităţi pentru salariaţi, nu pensionari.

Instituţia a invocat Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 26 din 16 iunie 2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative. Astfel, biletele de tratament, inclusiv cele gratuite pentru anumite categorii de persoane care beneficiază de legi speciale cu caracter reparator, mai pot primi doar 15% din numărul total al locurilor contractate. "Prevederile OUG nr. 26/2012, cu privire la aceste aspecte, se referă la suportarea din bugetul asigurărilor sociale de stat a biletelor de tratament gratuite asigurate conform legii pentru beneficiarii unor legi speciale şi la faptul că pentru anul 2012 Casa Naţională de Pensii Publice nu mai contractează bilete de odihnă", se mai arată în comunicat.

Aceste bilete au fost administrate de instituţie doar pentru lunile iulie şi august 2011, după ce până atunci fuseseră distribuite de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Cluj, potrivit reprezentanţilor CJP. "Insistăm asupra faptului că biletele de odihnă - prestaţie prevăzută pentru categoria persoanelor asigurate - nu trebuie confundate cu biletele de tratament balnear - prestaţie recunoscută atât pentru pensionari, cât şi pentru asiguraţii sistemului public de pensii", mai arată conducerea instituţiei în comunicat. În judeţul Cluj sunt alocate pentru anul 2012 6.864 de bilete de tratament, din care 1.027 bilete de tratament gratuite, respectiv 15% din numărul total de bilete de tratament alocate.

De asemenea, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a anunţat despre Casa Naţională de Pensii Publice că nu mai contractează bilete de odihnă pentru acest an, dar "programul pe 2012 de tratament balnear pentru pensionari se derulează în continuare, cea de-a cincea serie fiind în curs de desfăşurare". Biletele de tratament pentru pensionari în anul 2012 sunt, astfel, în număr de aproximativ 200.000, din care maximum 15% sunt destinate persoanelor care au dreptul la bilete gratuite, în calitate de beneficiare ale unor legi speciale şi legi cu caracter reparatoriu. Pentru acest an, suma alocată este de aproximativ 293 de milioane de lei. "Biletele de odihnă sunt o prestaţie prevăzută pentru categoria persoanelor asigurate active, spre deosebire de biletele de tratament balnear, care sunt o prestaţie recunoscută atât pentru pensionari, cât şi pentru asiguraţii sistemului public de pensii", au explicat oficialii ministerului.

 

 

Comenteaza