Cai de 15.000 de euro bucata, vedetele de la târgul Agraria

Cai de 15.000 de euro bucata, vedetele de la târgul Agraria
Utilaje de sute de mii de euro şi animale care valorează averi fac parte din atracţiile ediţiei a 18-a a Târgului Internaţional pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Zootehnie Agraria.

"Eroii" de la standurile cu animale de la Expo Transilvania sunt Quadrat şi Vulcan, doi cai din rasa Percheron, care valorează fiecare câte 15.000 de euro. "E o rasă cunoscută în toată Europa, care nu de mult timp a ajuns şi la noi. Sunt specii de cai foarte cuminţi şi buni, se pot folosi şi în agricultură, şi în agrement. Pot cântări până la 1.200 kg", a precizat agricultorul Roman Crăcăşan, de la standul fermei din satul clujean Sumurduc.

Un alt armăsar costă aici 5.000 de euro, iar iepele au preţuri mai mici de 3.000 de euro. În urma participării la târgul de anul trecut, cu armăsarul Sultan, ferma a vândut câţiva din caii cu preţuri mai mici şi a avut solicitări de montă chiar şi din Timişoara. La un alt stand, firma Biogena Select prezintă vaci din rasa Red Holstein. "Acestea pot fi importate undeva la 2.000 de euro, în funcţie de valoarea de ameliorare pe care o are fiecare animal. Noi promovăm Red Holstein elveţian, o vacă rezistentă care se acomodează foarte bine condiţiilor de furajare şi de climă din România. Am vândut în toată Transilvania, şi în Cluj, Satu Mare, Cluj, Braşov, Sibiu, chiar şi la Suceava. Eu zic că fermierii sunt în dezvoltare, există un potenţial financiar pentru altfel de business, avem un trend ascendent în comerţul cu animale. Au productivitate foarte bună, undeva la 50 de litri de lapte pe zi", a spus Dorina Custurea, director economic la Biogena Select.

Un utilaj impresionant de la standul NHR Agropartners are un preţ pe măsură. "Combina Now Holland CX 8080 recoltează orice fel de cereale şi poate ajunge la 224.000 de euro, e cel mai scump utilaj. Productivitatea e foarte mare, are headerul de 7,3 metri. Am avut comenzi de la ferme mari, mai ales din zonele Alba şi Mureş, cu potenţial. Se poate achiziţiona şi în leasing, pentru maxim şase ani. Este produs în Belgia, unde se vinde la acelaşi preţ. Noi suntem distribuitori exclusiv pentru România", a precizat Emil Coldea, reprezentant al companiei NHR Agropartners. Cel mai ieftin tractor costă aici 16.000 de euro, iar la cel mai mare este la promoţie: costă la târg 135.000 de euro, în timp ce preţul lui este de 147.000 de euro.

La inaugurare, pe lângă felicitările adresate organizatorilor, participanţii şi-au exprimat alături de aceştia speranţa că ediţia viitoare va avea loc într-un spaţiu mai mare. "Ne dorim ca Agraria să iasă din înghesuiala asta, să fie într-o zonă frumoasă, poate chiar separată pentru animale", a spus Grigore Onaciu, şeful de la Direcţia Agricolă Cluj. Consulul Ungariei la Cluj, Szilágyi Mátyás, a subliniat buna colaborare între firmele cu profil agricol din România şi Ungaria. "O autostradă între Debrecen, Oradea şi Cluj ar aduce mari beneficii comerţului şi comunicării în domeniul agricol între ţările noastre", a sugerat Szilágyi. Târgul Agraria poate fi vizitat până duminică, 6 mai.

 

 

Comenteaza