Călin Stoia, liber să plece din ţară şi să ia legătura cu Sorin Apostu

Călin Stoia, liber să plece din ţară şi să ia legătura cu Sorin Apostu
Călin Stoia, directorul companiei de salubrizare Brantner Vereş, poate pleca din ţară când vrea şi poate să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din procesul de corupţie în care este judecat. ÎCCJ i-a revocat, în mod definitiv toate măsurile preventive.

Omul de afaceri Călin Stoia este judecat în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu, fiind acuzat, la rândul său, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), de dare de mită şi de spălare de bani.

De altfel, Stoia, director al companiei de salubrizare Brantner Vereş, a stat în arest preventiv timp de cinci luni, împărţind aceeaşi celulă cu Sorin Apostu. Omul de afaceri clujean a fost eliberat în aprilie 2012, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis înlocuirea arestului cu alte măsuri preventive, mai blânde. Astfel, Stoia a primit interdicţia de a nu părăsi ţara şi a fost obligat să se prezinte la instanţa de judecată de câte ori este chemat, să se prezinte la sediul Poliţiei Cluj conform programului de supraveghere şi ori de câte ori e chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să nu deţină, să nu folosească sau să nu poarte nicio categorie de arme şi să nu comunice direct sau indirect cu inculpaţii din dosar şi cu martorii.

Omul de afaceri a solicitat, în repetate rânduri, după ce a fost eliberat, să i se revoce obligaţia de a nu părăsi ţara, precum şi interdicţia de a lua legătura cu Olga Ionuţiu şi Andreea Tohotan, angajate la firmele la care este acţionar şi director. Cele două femei au fost audiate în dosar, în calitate de martori. Stoia a susţinut şi că trebuie să se trateze în străinătate, din cauza problemelor de sănătate, că ar trebui să plece la Viena în scop de afaceri, dar că este nevoit şi să ia legătura cu cele două martore din proces pentru a-şi putea continua activitatea profesională. Cererile lui Stoia au fost respinse de mai multe ori de Curtea de Apel Mureş, până când, în ianuarie 2013 judecătorul a admis solicitarea acestuia. Totuşi, hotărârea a fost atacată cu recurs de procurorii DNA, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să menţină, în continuare, măsurile preventive.

După ce s-a căsătorit, Călin Stoia a cerut judecătorilor, din nou, să îi admită o cerere de a părăsi ţara temporar, întrucât Laura Pop Baldi a devenit soţia sa şi şi-a schimbat numele, iar autorităţile austriece, care urmează să îi acorde femeii cetăţenia, au nevoie şi de semnătura lui pentru a se confirma noul nume al solicitantei. Totodată, Stoia a spus în faţa instanţei că doreşte şi să petreacă o vacanţă cu familia în Austria. În 3 iunie, Curtea de Apel Mureş i-a admis cererea, iar recursul procurorilor DNA a fost respins, marţi, de ÎCCJ.

"Este o soluţie justă, firească, pe care o aşteptam de multă vreme. Tergiversarea dosarului justifică revocarea măsurilor preventive, iar acum ÎCCJ a dispus, de manieră definitivă, acest lucru. Judecătorul fondului cunoaşte cel mai bine dosarul şi a mai admis revocarea acestor măsuri, însă atunci recursul procurorului a fost admis. Din acest moment, clientul meu poate să ia legătura cu orice persoană şi să meargă oriunde în lume", a spus avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia.

Deşi Stoia are dreptul de a lua legătura cu Sorin Apostu, cel din urmă are încă interdicţia de a-l contacta. Procesul, început în ianuarie 2012, se apropie de sfârşit, cel puţin în primă instanţă. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 1 iulie, când, în cazul în care nu se vor mai pune în discuţie noi probe, instanţa va rămâne în pronunţarea sentinţei.

 

 

Comenteaza