Căţel omorât de un Pitbull în Dâmbu Rotund

Căţel omorât de un Pitbull în Dâmbu Rotund
Un căţel de rasă Yorkshire a fost ucis de un Pitbull, vineri, în cartierul clujean Dâmbu Rotund. Conform proprietarului câinelui omorât, Pitbullul a muşcat anul trecut un copil.

"Căţelul rasa Yorkshire se afla, vineri, la plimbare cu părinţii mei în zona cartierului Dâmbu Rotund unde aceştia locuiesc. La un moment dat, un câine rasa Pittbull a ieşit dintr-o curte înfăşcând căţelul şi omorându-l pe loc. Yorkshire-ul era în lesă, dar Pitbullul a rupt lesa şi a fugit cu el în gură. Am chemat poliţia care a dat din păcate doar o amenda.Menţionez că Pitbullul nu este la prima escapadă din curte. Anul trecut chiar a muşcat un copil, iar stăpânului părea că nici nu-i pasă de cele întâmplate", spune Vlad Lung, proprietarul câinelui ucis.

Conform acestuia, gardul este rupt şi în ziua de astăzi, iar locuitorilor din zonă le este frică să mai iasă pe stradă.

"La faţa locului a venit jandarmeria şi am înţeles că i-au dat o amendă proprietarului Pitbullului. Undeva între 100 şi 500 de lei. Nici măcar nu a venit să îşi ceară scuze. Spune că nu el este de vină de cele întâmplate. La trei ore după incindet, câinele umbla liber. Nu l-a băgat în curte. A băgat spaima în toţi vecinii. Vineri, toţi au intrat în case de frică. Chiar astăzi am trecut pe acolo şi am văzut că gardul este încă rupt. Are doi câini rasa Pitbull, o femelă şi un mascul. Masculul a fost cel care mi-a atacat câinele. Acum este în lesă, în curte, dar femela e liberă", mai spune Vlad Lung.

Bărbatul a dus câinele Yorkshire la Facultatea de Medicină Veterinară pentru autopsie. Va primi rezultatele mâine după masă.

Vlad Lung a mai spus că va intenta proces împotriva proprietarului Pitbullului.

UPDATE: Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Cluj a confirmat pentru ziuadecj.ro că proprietarul Pitbullului a fost amendat cu 100 de lei pentru că nu şi-a supravegheat patrupedul.

Ce spune legea privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi:

Potrivit Legii 60/2003 sunt consideraţi câini periculoşi cei ce aparţin următoarelor rase: Pitbull, Boerbull, Bandog, American Stafforshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napoletano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini agresivi şi periculoşisunt obligaţi să-şi înregistreze patrupedele în evidenţele Asociaţiei Chinologice Cluj şi apoi să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, o copie a adeverinţei eliberate de asociaţie şi o declaraţie pe propria răspundere. În caz contrar deţinătorii de câini de acest fel sunt pasibili de amenzi între 100 şi 3000 lei.Mai mult, câinii au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice cu excepţia drumurilor şi căilor de acces.
Este considerat câine agresiv orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private, precum şi orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Fac excepţie câinii care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept într-o proprietate privată sau publică protejată de câinele respectiv.

Patrupedele vor fi plimbate în locurile publice doar cu botniţă şi lesă sau ham şi vor fi însoţiţi de către persoane majore care nu au fost condamnate pentru infracţiuni contra persoanei şi au capacitate deplină de exerciţiu.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau "Câine agresiv".

Neluarea în evidenţă a câinilor agresivi sau periculoşi se pedepseşte cu amendă, iar neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, pregătirea câinilor pentru lupte, precum şi importul sau comercializarea câinilor aparţinând raselor Pitbull, Boerbull, Bandog, se pedepsesc cu închisoare.

UPDATE: "În cazul supus atenţiei, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie vor efectua verificări pentru a stabili dacă proprietarul câinelui agresiv a respectat sau nu obligaţiile ce îi revin
conform legislaţiei în vigoare. Organele de poliţie pot dispune plasarea câinelui într-un adăpost, în cazul în
care pericolul avut în vedere se menţine. Cheltuielile generate de întreţinerea câinelui aflat sub supraveghere se suportă de către proprietar sau de deţinătorul temporar al
câinelui", a declarat Anca Sidonia Bolba, purtător de cubânt al IPJ Cluj

 

Comenteaza