Cazul Apostu, înregistrat la CEDO. Avocaţii se plâng de “durata excesivă a arestului”

Cazul Apostu, înregistrat la CEDO. Avocaţii se plâng de “durata excesivă a arestului”
Sorin Apostu rămâne în arest, a decis vineri Curtea de Apel Mureş. Hotărârea a fost atacată cu recurs la ÎCCJ de avocaţii săi. Cazul Apostu a ajuns şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde apărătorii fostului primar au depus o plângere încă de anul trecut.

Curtea de Apel Mureş a respins vineri cererea de liberare sub control judiciar depusă de avocaţii lui Sorin Apostu la ultimul termen de judecată, din 25 iunie. Judecătoarea Mihaela Creţu a amânat pronunţarea hotărârii până vineri dimineaţă, la ora 09:00, când a decis că fostul primar al Clujului trebuie să rămână, în continuare, în arest. Acesta se află după gratii de peste 7 luni, sub acuzaţia de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, fals în înscrisuri oficiale şi alte infracţiuni legate de corupţie. În rechizitoriul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Sorin Apostu este acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni.

Sentinţa Curţii de Apel Cluj a fost atacată de avocaţii lui Apostu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), informaţie confirmată de Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre apărătorii fostului primar al Clujului. Totodată, Mateuţ a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ că la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este înregistrată o plângere cu privire la măsura arestului şi durata excesivă a acestei măsuri în cazul lui Apostu. "Avem procedurile la CEDO, avem şi număr de înregistrare. Plângerea s-a făcut pentru măsura arestului şi pentru durata excesivă a acestuia. Suntem aproape de hotărâre, am făcut procedura imediat după arestare, în toamnă. Dosarul este complet, am primit codurile de bară, ceea ce înseamnă că cererea e completă şi e în lucru la Curte", a arătat avocatul Mateuţ. În ceea ce priveşte recursul de la ÎCCJ, care se va judeca în cursul săptămânii viitoare, apărătorul lui Sorin Apostu crede că posibilităţile de eliberare a clientului său vor fi mai crescute. "Eu cred că avem şanse mai mari la ÎCCJ", a spus Mateuţ. Avocatul Tiberiu Ban, care, de asemenea, îl apără pe Apostu în acest proces, a spus că, în opinia sa, "măsura nu este temeinică, iar motivele de arest nu subzistă". În alte dosare cunoscute clujenilor, cum ar fi "Jaf la BT", sau cazul "ţeparului" Leontiuc, durata arestului preventiv a fost mult mai mare, de un an şi jumătate, respectiv de trei ani şi opt luni.

Până în prezent, în dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu, omul de afaceri Călin Stoia şi denunţătoarea Aspazia Droniuc, au fost audiaţi de Curtea de Apel Mureş şapte martori. În total, vor fi audiaţi în acest dosar 36 de martori, mulţi dintre aceştia angajaţi la Primăria Cluj-Napoca. Au dat declaraţii în faţa instanţei până acum: Liviu Neag, directorul RATUC Cluj, Olga Ionuţiu, directorul economic şi administratorul firmei Total Trading Company (firma lui Călin Stoia), Andreea Tohotan, directorul de tranzacţii şi operaţiuni al societăţii Brantner-Vereş, Ioan Popa, specialist în informatică, angajat tot la firma lui Călin Stoia, foştii viceprimari ai Clujului, Radu Moisin şi Laszlo Attila, şi Nelu Miron, director de producţie la firma Brantner Servicii Ecologice. La următorul termen al procesului, în 10 iulie, vor fi citaţi alţi patru martori: Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj, Ana Maria Vancea, angajată a firmei Rosal, Ana Augusta Leucea, o altă angajată a firmei de salubrizare Rosal Cluj, şi omul de afaceri Nicolae Pop Baldi.

Principala acuzaţie care i se aduce fostului primar al Clujului este aceea că a luat mită de la Călin Stoia şi Aspazia Droniuc pentru a le facilita câştigarea unor contracte pe bani publici. Astfel, spun procurorii DNA, Stoia, fost director al companiei Brantner-Vereş, i-ar fi dat mită lui Apostu pentru contractul de salubrizare al oraşului, iar Aspazia Droniuc pentru a-i facilita obţinerea unui contract de asigurare a parcului auto al RATUC. Mita, spun anchetatorii, era mascată prin contracte fictive încheiate de Stoia şi Droniuc cu firma de avocatură a soţiei fostului primar, Monica Apostu. Fostul primar, care a demisionat din funcţie la începutul acestui an, se află după gratii din noiembrie 2011.

 

 

Etichete
Comenteaza