CCR îşi modifică regulamentul după controversele privind abuzul în serviciu şi Legea 90

CCR îşi modifică regulamentul după controversele privind abuzul în serviciu şi Legea 90
Curtea Constituţională a adoptat joi o hotărâre prin care preşedintele forului va putea bloca publicarea oricărei opinii separate sau concurente dacă se consideră că ele aduc critici CCR sau au caracter "sentenţios", "ostentativ" sau cu "tentă politică". Decizia a fost luată ca urmare a publicării unor opinii separate în cazurile privind abuzul în serviciu şi a Legii 90, care sunt criticate ca afectând caracterul obligatoriu al hotărârilor Curţii.

Hotărârea a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial. Potrivit noilor dispoziţii, "aprecierile cu caracter sentenţios, ostentativ, provocator sau cu tentă politică, precum şi cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise".

Se precizează şi modul de redactare al opiniilor concurente (cele în care judecătorul este de acord cu soluţia Curţii, însă din considerente diferite), astfel încât ele trebuie expres să sprijine soluţia majoritară "şi pe alte considerente sau numai pe alte considere decât cele reţinute în decizia Curţii Constituţionale".

În privinţa opiniilor separate (cele în care judecătorul nu este de acord cu soluţia), dar şi a celor concurente, nu se poate "transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale".

În cazul în care opiniile nu respectă aceste reguli, preşedintele Curţii poate cere refacerea opiniei, iar dacă judecătorul nu se conformează preşedintele poate dispune nepublicarea opiniei în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a instituţiei, ea nefiind ataşată nici dosarului.

 

Etichete
Comenteaza