Ce mică e lumea! Beizadeaua care a câştigat cu documente false licitaţia pentru ticketing vine din zona PDL
- Scris de Ionel Lespuc
- 05 Feb 2015, 13:18
- Eveniment
- Ascultă știrea
Primăria clujeană are în derulare două proiecte importante, pe fonduri europene, aflate într-o serioasă întârziere. Este vorba de sistemul de ticketing, despre care ZIUA de CLUJ v-a informat că a fost câştigat pe documente false şi a intrat în atenţia DNA şi DLAF (AICI), şi de proiectul de bike-sharing, care ar urma să lege cu piste de biciclete Clujul de Floreşti şi Apahida. Culmea! Ambele licitaţii au fost câştigate de aceiaşi oameni, despre care se cunoaşte că sunt apropiate de fostul PDL.
Tată şi fiu, în atenţia DNA
Am văzut în cazul Hrebenciuc cum tatăl şi fiul pot să conspire împreună, dar şi să împartă celula din arestul preventiv. Aceeaşi situaţie s-ar putea repeta în cazul familiei Bâgiu, originară din Braşov. Tatăl, Gabriel Bâgiu, se află în prezent în arest la domiciliu, fiind implicat în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Firma lui Bâgiu senior, SC Ramb Sistem, a fost favorizată de Căncescu la atribuirea unor contracte. Societatea a încasat nejustificat peste 660.000 de lei, iar şeful judeţului a intervenit ca aceasta să obţină un alt contract, în valoare de 20 de milioane de lei, privind renovarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, deşi licitaţia fusese câştigată de o altă societate.
„Beizadeaua" Răzvan Gabriel Bâgiu este patronul celor două firme care au câştigat licitaţia pentru sistemul de ticketing: societăţile SC Ramb Infrastructură SRL (diferită de Ramb Sistem, a tatălui său) - CS Vision. De asemenea, tot el patronează compania Viacor Engineering, cu sediul în Bucureşti, care împreună cu Rico SRL din Constanţa a obţinut contractul pentru proiectul de bike-sharing. El este acum în atenţia DNA şi DLAF pentru modul în care a câştigat prima dintre aceste licitaţii.
Nici mama lui Răzvan nu a rămas pe dinafară. Maria Bâgiu este administrator sau acţionat la unele dintre firme.
Legături cu PDL
Despre familia Bâgiu se ştie că este apropiată de fostul PDL. Cei doi sunt în sfera de influenţă a lui Corvin Nedelcu, un personaj extrem de interesant şi care are legături cu Theodor Stolojan şi Vasile Blaga. Nedelcu şi Răzvan Bâgiu au fost asociaţi la Viacor Engineering, firmă care i-a rămas lui Bâgiu junior în anul 2009, când Nedelcu a dorit să devină bugetar.
Atunci, el a intrat în subordinea premierului de la acea vreme, Emil Boc. Mai întâi, trei persoane influente au pus o vorbă bună la Vasile Blaga pentru a fi angajat în Ministerul Dezvoltării. Florin Popescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi actual senator şi preşedinte al PDL Argeş, Mircea Andrei, şi şeful SPP, generalul Lucian Pahonţu, l-au sprijinit pentru a ajunge consilier la cabinetul lui Blaga. După câteva luni, a ajuns consilier clasa I la ANOFM, iar pe 16 decembrie a preluat, temporar, funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, funcţie deţinută până în ianuarie 2010. În 9 februarie 2011, într-un document semnat de Emil Boc, se preciza: „domnului Corvin Nedelcu i se aplică mobilitatea din funcţia publică de secretar general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret în funcţia publică de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului".
Despre Nedelcu se ştie că a fost cadru militar şi a lucrat în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază, fiind persoana însărcinată să îl protejeze pe Theodor Stolojan (PDL). Din această poziţie, el a devenit chiar cavaler de onoare la nunta lui Vlad Stolojan, fiul parlamentarului european.
Colegii de la ziuanews.ro scriau că, în 2010, Nedelcu a promovat o ordonanţă de urgenţă cu ajutorul căreia o firmă controlată de el a intrat în posesia hotelului şi restaurantului de la complexul Olimpia, din capitală. Din 2013, Corvin Nedelcu este inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Iată AICI ultima sa declaraţie de avere.
Clujenii au avut de pierdut, pentru că ambele proiecte au mari întârzieri
Licitaţia pentru sistemul de ticketing a fost câştigată, în 28 iunie 2013, de Ramb Infrastructură SRL-CS Vision cu o ofertă de 21,05 milioane de lei. În cadrul proiectului urmau să fie modernizate 87 de staţii de transport în comun în municipiul Cluj-Napoca şi amenajate 61 de automate de eliberare a legitimaţiilor de călătorie, respectiv 74 de panouri de afişaj cu privire la circulaţia mijloacelor de transport în comun. O bună parte dintre aceste staţii şi panouri există deja în peisajul Clujului. Proiectul trebuia finalizat la finalul verii trecute, dar s-a amânat de mai multe ori. Potrivit ADRNV, care supervizează lucrările, proiectul era finalizat - la mijlocul lunii ianuarie - în proporţie de 67%.
Proiectul "Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete", realizat cu bani europeni şi atribuit pe vremea lui Sorin Apostu asocierii Viacor Engineering - Rico SRL, prevede amenajarea unor trasee ce însumează 59 kilometri de piste pentru biciclete. Reţeaua are în total un număr de 50 de staţii, dintre care 43 în Cluj-Napoca şi 7 în Apahida şi Floreşti. Un număr de 540 de biciclete au fost deja achiziţionate în program, care are un buget total de 17 milioane de lei. Din această sumă, 13,5 milioane de lei sunt asigurate de Uniunea Europeană. ADRNV anunţa la mijlocul lunii ianuarie că progresul fizic al proiectului este de 68%, deşi iniţial se anunţase că lucrările vor fi terminate în vara anului 2013.