Cei mai tineri emigranţi ai Clujului

Cei mai tineri emigranţi ai Clujului
Elevii clujeni susţin că învăţământul românesc nu e suficient de performant, din acest motiv se gândesc să-şi construiască viitorul profesional în universităţile din străinătate.

În premieră, la caravana Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) desfăşurată la Cluj-Napoca, au participat în proporţie covârşitoare, elevi.

Liceenii clujeni susţin că lipsa materiilor aplicate specializării, dar şi modalitatea inadecvată de predare pe care o au dascălii îi fac să se orienteze înspre instituţiile de învăţământ superior din străinătate.

„M-am gândit să studiez în Anglia. Mi se pare că am o şansă mult mai puternică, pentru cariera pe care vreau s-o urmez - arhitectura şi mi se pare că pun accentul mai mult pe acest domeniu acolo, din punctul de vedere al resurselor pe care ţi le dau, al ajutorului pe care ţi-l oferă, dar şi al felului în care predau", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Oana Păcurar, elevă în clasa a XI-a la Transylvania College.

Ea a explicat că, datorită educaţiei pe care a urmat-o într-un sistem privat, i-ar fi imposibil să se plieze într-o şcoală cu sistem de predare clasic. „Am început în clasa a IX-a într-un sistem Cambridge, primul din Transilvania. Fiind într-un altfel de sistem, ştim că trebuie să învăţăm pentru noi, învăţăm logic, nu suntem forţaţi să tocim. Noi nu putem intra în examen dacă nu suntem pregătiţi, profesorii pur şi simplu nu ne dau voie", a explicat Oana.


La rândul lui, şi Bruno Zaneta, elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Transporturi din Cluj-Napoca, îşi doreşte să studieze în străinătate, pentru că, spune el, sistemului românesc îi lipsesc dascălii dedicaţi sau pricepuţi. „Sistemului de învăţământ românesc îi lipseşte conectarea dintre elev şi profesor. Majoritatea profesorilor sunt foarte rigizi şi deconectaţi de nevoile elevilor. Alţii sunt nepregătiţi din punct de vedere practic. Un maestru de la noi de la şcoală pur şi simplu când i-am pus o întrebare nu ştia să ne răspundă aplicat. În Italia mi-ar plăcea să studiez mecanică-proiectare", a explicat Bruno.

Cu toate acestea, preşedinta Consiliului Elevilor din România, Iulia Miron, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că soluţia pe care o propune pentru reconstrucţia României nu e refugiul în străinătate. „E important pentru elevi şi pentru studenţi să aibă experienţa studiului în străinătate, pentru că în acest fel pot să se construiască pe ei, în acord cu interesele pe care le au, dar e şi mai important să se întoarcă în ţară cu experienţa acumulată", a explicat Iulia Miron, prezentă şi ea la caravana LSRS de la Cluj.

De partea cealaltă, organizatorii caravanei susţin că LSRS oferă posibilitatea tinerilor din ţară să testeze experienţa studiului în străinătate. „La Cluj au participat mai mult elevi. E important pentru noi ca mesajul nostru să fie transmis tuturor tinerilor, pentru că e posibil să-şi transforme visul de a studia în străinătate în realitate", a spus Gabriela Puşcaşiu, reprezentanta LSRS.

Comenteaza