Clujul ar putea pierde Mitropolia, după decesul lui ÎPS Bartolomeu (surse)

Clujul ar putea pierde Mitropolia, după decesul lui ÎPS Bartolomeu (surse)
Potrivit unor surse bisericești. Mitropolia care a fost condusă de ÎPS Bartolomeu ar putea fi înghițită de Mitropolia Ardealului, care are sediu la Sibiu.
Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, care a fost condusă de ÎPS Bartolomeu, de la Cluj, ar putea fi înghițită de Mitropolia Ardealului, susțin surse bisericești. Această Mitropolie este condusă, de la Sibiu, de ÎPS Laurențiu.

ÎPS Laurențiu, pe numele de mirean Liviu Streza (n. 12 octombrie 1947, Sâmbăta de Sus, județul Făgăraș, actualul Braşov) este arhiepiscop ortodox de Sibiu și mitropolit al Ardealului, precum și specialist în liturgică.

ÎPS Bartolomeu conducea și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Aceleași surse afirmă că onoarea de a-i succede o va avea ÎPS Andrei.

ÎPS Andrei, pe numele de mirean Ioan Andreicuț, (n. 24 ianuarie 1949, Oarța de Sus, județul Maramureș), este arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. De asemenea, a fost decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia între anii 1996 - 2008.

Q-Magazine: PS Irineu Bistrișeanu sau PS Vasile Someșanul ar putea fi succesorii lui ÎPS Bartolomeu

“ÎPS Bartolomeu, un tradiţionalist al Bisericii Ortodoxe Române şi un păstrător al cutumelor şi dogmelor ca nimeni altul în zilele de azi, şi-ar dori ca urmaşul său pe scaunul mitropolitan să fie PS Irineu Bistriţeanul, acesta fiind cel care a coordonat, în ultimii doi ani, treburile Mitropoliei. Alături de acesta, un alt apropiat al mitropolitului Bartolomeu este episcopul vicar Vasile Someşanul. Acesta şi Irineu Bistriţeanul sunt, practic, urmaşii de drept ai mitropolitului”, scrie Q Magazine.

Alte nume vehiculate de Q Magazine sunt cele ale PS Andrei de Alba Iulia, ÎPSS Ioan Selejan, episcopul Harghitei şi Covasnei sau cel al Înaltului Lucian Mic, episcop de Caransebeş.

Comenteaza