Concert exclusiv Laibach la TIFF 2012

Concert exclusiv Laibach la TIFF 2012
Cunoscuta trupă slovenă Laibach (foto) va cânta la Cluj miercuri, 6 iunie, după proiecţia comediei SF “Iron Sky”, care a bulversat industria de film colectându-şi bugetul din donaţii.

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) descriu evenimentul drept "unul dintre cele mai spectaculoase titluri prezentate în Piaţa Unirii". Este vorba despre o comedie SF cu nişte nazişti retraşi pe lună în 1945, care îşi construiesc o navă spaţială şi se întorc în 2018 să atace Pământul. "Regizorul finlandez Timo Vuorensola declara că filmul are efectele speciale ale lui «Transformers», dar un buget comparabil cu cel pentru cateringul lui. Mai exact, 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donaţii sute de mii de fani şi câteva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky având în prezent circa 200.000 de fani. În final, 300.000 de euro provin din crowdfunding şi circa 680.000 de euro din crowd investement, reuşită care a provocat dezbateri în industria filmului despre noi metode de finanţare şi potenţialul internetului", explică oficialii TIFF. "Iron Sky" a fost vândut în peste 80 de teritorii, un record pentru un film finlandez, iar succesul i se datorează comunităţii online de fani. Filmul a făcut senzaţie anul acesta la Festivalul de la Berlin şi va rula în premieră în România, la TIFF, în Piaţa Unirii, de la ora 21:45.

După film, artiştii de la Laibach, compozitorii coloanei sonore a producţiei, vor susţine un concert la Hotel Continental. Formaţia slovenă abordează muzica experimentală, asociată cu genuri muzicale precum industrial şi neo-clasic încă de la înfiinţare, în 1980. "A funcţionat ca o lume underground, paralelă celei comuniste, coagulând în jurul ei o mişcare artistică, Neue Slowenische Kunst (NSK). Trupa şi-a câştigat renumele inclusiv prin interpretarea în manieră proprie - răsturnând semnificaţiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles şi Queen la Rammstein", au explicat organizatorii TIFF. Recitalurile lor sunt adevărate show-uri vizuale, membrii Laibach purtând de multe ori uniforme, fiind apoi acuzaţi de extremism - de stânga şi dreapta, deopotrivă. "Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach ştiu literal ce înseamnă repetitivitatea şi monotonia vieţii de uzină - teme tratate în muzica lor - pentru că au lucrat în fabrica de ciment din oraşul Trbovlje", au adăugat aceştia.

Trupa a influenţat multe ale formaţii, între care şi Rammstein. Biografia lor a fost subiect de documentar, cel mai recent fiind "Divided States of America: Laibach" (regia Saso Podgorsek, 2004). Recent, trupa a susţinut un concert "retro-monumental avangardist" în galeria de artă contemporană Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxonă.
Biletele vor fi puse în vânzare în curând pe www.biletmaster.ro şi, începând din 28 mai, la casieriile TIFF din Cluj. Preţul biletului la concert e 15 lei, iar cei care vor să meargă şi la film, şi la concert vor plăti 20 de lei.

 

 

Etichete
Comenteaza