Criza economică duce la probleme psihice. Vezi cât costă o şedinţă la psiholog

Criza economică duce la probleme psihice. Vezi cât costă o şedinţă la psiholog
În ultima perioadă, tot mai mulţi clujeni apelează la ajutorul unui psiholog. ziuadecj.ro a vorbit cu specialiştii în domeniu şi a aflat care sunt cele mai grave probleme ale clujenilor şi care sunt fenomenele care le cauzează.

Aţi simţit vreodată că lipsa banilor vă afectează atât de mult încât cedaţi nervos şi nu vă mai puteţi controla sau că, din cauza stresului de la serviciu, nu vă mai bucuraţi de micile plăceri ale vieţii? Ei bine, s-ar putea să suferiţi de o depresie. Pentru o sumă cuprinsă între 50 şi 120 de lei pe şedinţă, specialiştii în domeniu vă pot ajuta să depăşiţi problemele psihologice.

Cea mai des întâlnită este depresia. Cum vă daţi seama că suferiţi de ea?

Daniel David, profesor doctor în psihologie, ne-a explicat care sunt categoriile afecţiunilor psihologice: tulburările de anxietate, tulburările depresive, tulburările de alimentaţie şi tulburările psiho-sexuale. „În cazul copiilor mai există două categorii - tulburările de conduită şi sindromul ADHD. Toate aceste afecţiuni, însă, pot fi fie tratate, fie ameliorate. Depinde de persoană şi de gradul de afecţiune, la fel ca şi în medicină", menţionează psihologul.

Alexandra Gorea, un alt specialist în domeniu, ne-a spus că cele mai frecvente cazuri sunt cele depresive. „Pentru a trata depresia este foarte importantă implicarea clientului. Personal, susţin şi „temele de casă", nu doar vizitele la psiholog, pentru că implementarea tratamentului se face cel mai bine între şedinţe", spune Gorea. 

Când trebuie să vă prezentaţi la psiho-terapeut? Atunci când nu aveţi chef de a comunica cu nimeni şi întâlniţi dificultăţi de a crea relaţii sociale. Un alt semn al depresiei este şi tendinţa de izolare sau chiar gândurile de suicid.

Criza economică duce la probleme psihologice

Potrivit psihologilor, cauzele problemelor de acest gen sunt diverse. Unele dintre cele mai frecvente ar fi lipsa banilor, care în contextul crizei a sporit depresiile şi nervozitatea, neînţelegerile din familie sau activităţile stresante.

„Este foarte important, însă, ca pacientul să facă distincţia între un psiholog şi un psihiatru. Un psiholog oferă ajutor sub forma de consilire psihologică sau psihoterapie şi nu este autorizat să prescrie un tratament pe bază de medicamente ca în cazul psihiatrului", ne-a explicat David.

Important! Vizita la psiholog trebuie să fie benevolă

Totuşi, dacă suferiţi de o depresie sau aveţi o altă problemă psihologică, cel mai indicat este să vă adresaţi benevol la un specialist, fără a mai aştepta ca familia să facă presiuni asupra dumneavoastră. „Dacă sunt aduşi de către cineva sau vin la insistenţele rudelor, şansele de reuşită sunt minime. De obicei, aceste persoane vin doar la prima şedinţă, după care renunţă", susţine Alexandra Gorea. Pe de altă parte, Daniel David spune că în România nu avem o cultură permisivă în acest domeniu şi că mulţi români refuză consilierea psihologică din cauza stigmei asociate cu tulburările psihice. „Dacă, de exemplu, afli că viitorul partener de viaţă este predispus la diabet nu acorzi prea mare atenţie, atitudinea se schimbă, însă, dacă afli că este predispus la probleme psihologice", menţionează specialistul.

Dacă vă doriţi un tratament cu rezultate benefice, psihologii recomandă cel puţin o şedinţă pe săptămână şi implicare pozitivă la maxim.

 

Comenteaza