„Dacă CNA ar fi compus din membri oneşti, nu ştiu câte posturi de ştiri ar mai rămâne în România"
- Scris de Ionel Lespuc
- 16 Feb 2017, 16:53
- Eveniment
- Ascultă știrea
Valentin Jucan, clujeanul din Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a vorbit joi, în direct la Realitatea FM Cluj, despre situaţia din instituţia care monitorizează imparţialitatea televiziunilor din România. Jucan a spus că CNA este politizat mai mult decât niciodată şi a lăsat să se înţeleagă faptul că membrii care compun consiliul nu ar fi oneşti şi verticali.
„Pot să fac următoarele afirmaţii: CNA, prin componenţa membrilor, este oglinda Parlamentului. Prin asta spun, având proprietatea termenilor, că acest consiliu este politizat. Acum, mai mult ca niciodată. Prin urmare, reacţiile din CNA sunt pe măsura reacţiilor politice majoritare din Parlament. Ceea ce se întâmplă pe posturile de televiziune este, de asemenea, o oglindire, o proiecţie a influenţelor politice tot din Parlament. Fiindcă televiziunile au ajuns să fie împărţite politic, iar cele care încearcă să păstreze un echilibru au ajuns să fie cam primele pe ordinea de zi a consiliului politizat. Acesta este adevărul, mi-l asum, aceasta este realitatea din CNA. Cei 50.000 de protestatari care au trecut săptămâna trecută prin faţa CNA au fost îndreptăţiţi să facă acest gest", a spus Jucan.
Acesta a explicat că telespectatorii sunt obligaţi să „se echilibreze" singuri, schimbând canalul. „Nimeni nu ţine ostatic pe cineva în faţa unui post de televiziune. Dar soluţia nu e să muţi, să zapezi, să schimbi canalul dintr-o parte în alta la fiecare 5 minute, de aceea legea audiovizualului spune că un post trebuie să fie imparţial şi echilibrat. Practic, noi am ajuns ca legea să nu mai fie respectată în interiorul conţinutului editorial al unui post de televiziune, în sensul de a fi echilibrat, ci tu ca telespectator trebuie să te echilibrezi, luându-ţi informaţia din mai multe părţi. E adevărat, este esenţial acest lucru, indiferent dacă un post de televiziune este sau nu echilibrat. Dar totuşi, să ajungi să te situezi cu bună ştiinţă şi nesilit de nimeni consumator captiv al unui anumit post de televiziune şi să nu mai accepţi alte idei, este o problemă şi asta se poate face prin educaţie, din păcate. Dar CNA ar trebui să intervină prompt şi acest lucru trebuia să se întâmple de acum 10-15 ani. Înţelegeţi-mă că, dacă CNA ar fi compus acum din membri oneşti, cu verticalitate, cu moralitate şi ar aplica legea corect, nu ştiu câte posturi de ştiri ar mai rămâne în România", a afirmat clujeanul din CNA.
Valentin Jucan propusese o amendă de 200.000 de lei, sancţiunea maximă pe care o poate da CNA, pentru derapajele România TV. Până la urmă, consiliul a amendat postul patronat de Sebastian Ghiţă cu 40.000 de lei. „Noi aveam monitorizări ale România TV conţinând câteva sute de ore de emisie. Nu era vorba de un derapaj, nu era vorba despre o exprimare folosită tendenţios sau într-o formă neadevărată de un invitat sau un moderator, ci era vorba de sute de ore de monitorizare. Pentru câteva sute de ore de monitorizare ce altă amendă să poţi să propui decât cea maximă? Dacă mergem pe zone de sancţionare minime, devine rentabil; pentru sute de ore de emisie în care dezinformezi, să plăteşti o amendă mică eu cred că este rentabil. O amendă CNA trebuie să fie o măsură reparatorie, nu un abonament la încălcarea legii", a subliniat Jucan.