Daniel David, rectorul UBB, cetățean de onoare al orașului Satu Mare

Daniel David, rectorul UBB, cetățean de onoare al orașului Satu Mare

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a devenit cetățean de onoare al municipiului Satu Mare.

Acordarea distincției a fost aprobată joi, 30 septembrie 2021, în cadrul ședinței Consiliului Local al municipiului Satu Mare, reprezentând, potrivit inițiatorilor, „atât o recunoaştere a activităţii domniei sale, cât şi o modestă recompensă morală pentru contribuţia sa la dezvoltarea vieții academice din România”.

De-a lungul timpului am primit multe distincții academice sau publice, deși nu le-am căutat, iar când le-am primit nu m-au redefinit. Totuși, dintre cele publice, până acum am reacționat emoțional mai ales la titlul de cetățean de onoare al comunei bunicilor mei (comuna Homoroade/satul Chilia – Țara Codrului/județul Satu Mare) – locul care mi-a colorat în vacanțe copilăria și care mi-a fundamentat major „cei șapte ani de acasă” – și la Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, care a valorizat efortul constant de a moderniza mediul academic românesc.

A deveni acum și cetățean de onoare al orașului Satu Mare este o completare plăcută a lucrurilor care contează cu adevărat pentru mine. Orașul Satu Mare este acela în care m-am născut, am crescut și unde mi-am definitivat educația preuniversitară – Școlile generale nr. 14 și nr. 1 și Colegiul Național „Doamna Stanca” fiind creuzetele principale -, cel mai important lucru pe care l-am moștenit din această educație fiind respectul pentru diversitate și multiculturalitate, respect pe care îl port cu mine oriunde ajung în această lume. Anual ajung măcar o dată în județul Satu Mare (sat/oraș) – mai am multe rude/prieteni -, încărcându-mă acolo cu sensurile și semnificațiile care îmi dezvoltă pozitiv memoria autobiografică și astfel starea de bine.

Le mulțumesc autorităților pentru inițiativă și pentru emoția pozitivă generată și aștept să ne întâlnim în Satu Mare, atât pentru a marca acest eveniment, cât și pentru a vedea cum putem întări profilul universitar al orașului, cu impact pozitiv asupra mediului socio-economic și al bunăstării oamenilor”, a declarat Daniel David, potrivit news.ubbcluj.ro.

Titlul de ,,Cetățean de onoare” al municipiului Satu Mare reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul Local unor cetățeni români sau străini.

Comenteaza