DNA: Apostu a primit 94.000 euro pentru contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto al RATUC

DNA: Apostu a primit 94.000 euro pentru contracte de salubrizare şi de asigurare a parcului auto al RATUC
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a primit, în 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

Sorin Apostu a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, care îl acuză de luare de mită în formă continuată. El va fi prezentat, joi, la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Soţia primarului municipiului Cluj-Napoca, Monica Undina Apostu, este şi ea învinuită în acest dosar. Procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane în această cauză.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj şi, respectiv, de salubrizare a oraşului, primarul Sorin Apostu a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro.


"Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar", notează procurorii DNA în documentul citat.
Reţinerea lui Sorin Apostu a fost anunţată şi de avocatul acestuia, Gheorghiţă Mateuţ, la ieşirea din sediul DNA Cluj.


Oamenii de afaceri Simion Mureşan, Mustafa Bekar şi Călin Stoia au fost puşi sub învinuire pentru dare de mită în dosarul în care a fost reţinut primarul Sorin Apostu, firmele acestora având contracte cu Primăria Cluj-Napoca.

De altfel, omul de afaceri Călin Stoia, reprezentant al Total Trading Company, acţionar al societăţii de salubritate Brantner-Vereş, care are contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru salubrizarea unui sector din oraş, a fost reţinut pentru dare de mită în acest dosar.

În cursul zilei de ieri au avut loc mai multe percheziţii la locuinţa primarului Sorin Apostu, la sediul Primăriei, dar şi la cabinetul de avocatură al soţiei acestuia.

Înainte de informarea transmisă de DNA, surse judiciare declarau pentru Mediafax că primarul Sorin Apostu este suspectat că ar fi primit 100.000 de euro, prin cabinetul de avocatură al soţiei sale, de la o firmă de salubrizare şi de la firma de asigurări a Aspaziei Droniuc, cea de la care ar fi primit mită şi vicepreşedintele CJ Radu Bica, care ar fi urmat să încheie un contract de asigurări pentru mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca.


Firma de asigurări, SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL, aparţine Aspaziei Droniuc, femeia de afaceri care i-ar fi dat mită vicepreşedintelui CJ Cluj Radu Bica, pentru a obţine informaţii privind licitaţia pentru mentenanţa stadionului Cluj Arena.

Aspazia Droniuc deţine firma Frarom Import-Export din Cluj, înfiinţată în 2005 şi care are ca obiect de activitate "consultanţă pentru afaceri şi management", potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Conform sursei citate, indicatorii din situaţiile financiare de la sfârşitul anului 2010 arată că această firmă avea, anul trecut, la capitolul "număr mediu de angajaţi" un salariat. De asemenea, firma are o cifră de afaceri de 601,215 lei, profit 0 lei şi pierderi de 95.370 de lei.

De asemenea, Aspazia Droniuc deţine şi firma de asigurări SC Groupe Frarom Agent de Asigurări SRL.
Aspazia Droniuc a lucrat ca reporter la un ziar local şi este căsătorită cu Robert Augustin, fost manager al Polus Center.

Surse judiciare declarau că din dosarul în care sunt vizaţi soţii Apostu a fost disjuns cel în care a fost arestat Radu Bica, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.


Omul de afaceri Călin Mihai Stoia este reprezentant al firmei Total Trading Company, care este acţionar la compania de salubritate Brantner-Vereş. Stoia a fost prezent, de altfel, alături de primarul Sorin Apostu, în conferinţa de presă în care au fost anunţaţi câştigătorii licitaţiei pentru serviciul de salubrizare.


Această companie a obţinut în iulie 2009 contractul de concesionare a salubrităţii unuia dintre cele două sectoare în care a fost împărţit municipiul Cluj-Napoca. Celălalt sector este gestionat de SC Rosal SA.
Sorin Apostu declara că firmele au fost selectate în funcţie de tarifele de colectare ofertate, acestea având o pondere de 60 la sută în calcularea punctajului final, de propunerea tehnică, cu o pondere de 30 la sută, şi de redevenţa plătită către Primărie, cu pondere de 10 la sută din punctajul final. Cel mai mic preţ de colectare, de 5 lei/persoană/lună, l-au oferit societăţile Brantner-Vereş şi Rosal. În ceea ce priveşte redevenţa, Brantner-Vereş a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primărie, la fel ca Rosal, anunţa Sorin Apostu.


Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Vereş include 435 de puncte gospodăreşti.
Cele două societăţi au primit în concesionare serviciul de salubritate pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioadă de încă patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal şi Brantner au obligaţia de a realiza o serie de investiţii în modernizarea şi amenajarea de puncte gospodăreşti, care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii.
Primarul Sorin Apostu este preşedinte al organizaţiei Cluj-Napoca a PDL şi vicepreşedinte al filialei judeţene a partidului, el intrând în politică în 1999 şi ajungând primar în 2009, după ce Emil Boc a demisionat din această funcţie, fiind desemnat premier.

Comenteaza