Doi cetățeni străini, reținuți pentru înșelăciune. Au folosit metoda “scrisoarea nigeriană” pentru a obține bani de la o clujeancă

Doi cetățeni străini, reținuți pentru înșelăciune. Au folosit metoda “scrisoarea nigeriană” pentru a obține bani de la o clujeancă
| Foto: unsplash

Doi bărbați de 31 și 42 de ani, cetățeni străini, au fost reținuți de polițiștii clujeni și sunt cercetați pentru înșelăciune. 

Polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au pus în executare, miercuri dimineață, 29 noiembrie 2023, 2 mandate de percheziție domiciliară în județ, precum și 2 mandate de aducere pe numele a doi bărbați, de 31, respectiv 42 de ani, în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de înșelăciune, prin metoda denumită generic „scrisoarea nigeriană”.

 “Polițiștii au constatat că doi cetățeni străini, având drept de ședere și de muncă pe teritoriul României, au indus și menținut în eroare o femeie, de 35 de ani, din județul Cluj, determinând-o să transfere, în repetate rânduri, sume de bani. În cursul lunii iulie 2023, o persoană de sex masculin, i-ar fi solicitat femeii să achite o sumă de bani care ar fi reprezentat o cauțiune, aceasta motivând că este reținută în aeroportul din Cluj-Napoca. Astfel, femeia s-a prezentat la aeroport pentru a efectua tranzacția, iar polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este vorba despre o infracțiune, aceasta depunând o plângere penală”, a transmis IPJ Cluj.  
 
În continuarea cercetărilor, polițiștii au verificat informațiile furnizate, stabilind că sub identitatea falsă a contului deschis pe o rețea de socializare se aflau doi bărbați.

În cadrul investigațiilor, bănuiții au fost identificați de polițiști, iar la data de 29 noiembrie, cu ocazia perchezițiilor efectuate, cei doi au fost conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe dispozitive IT, respectiv laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, tablete, precum și medii de stocare. Cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de înșelăciune. 

Metoda "scrisoarea nigeriană"

Metoda "scrisoarea nigeriană" reprezintă una dintre cele mai frecvente înșelătorii comise prin intermediul internetului și se bazează pe încrederea celor care se lasă abordați, de obicei oameni fără prea multă experiență pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) și care aleg să trimită o sumă de bani către el (ea), pentru a crea sau pentru a păstra legătura amoroasă, conform HotNews.ro.

În anul 2019, un bărbat din Petroșani, județul Hunedoara, a transferat peste 18.000 de euro în conturile unei "femei" pe care a cunoscut-o pe o rețea de socializare, după ce aceasta i-a spus că vrea să se mărite cu el. Acest tip de escrocherii mai sunt cunoscute și sub denumirea de "scrisori nigeriene". 

loading...
Comenteaza