Douăsprezece filme de excepţie intră în competiţia TIFF 2012

Douăsprezece filme de excepţie intră în competiţia TIFF 2012
12 filme, între care unele premiate la festivaluri internaţionale de renume, precum Sundance, din SUA, şi cel din Moscova, participă la competiţia din cadrul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF (1-10 iunie), ce va fi încununată cu trofeul “Transilvania”.

Selecţia competiţiei principale din acest an a TIFF a fost anunţată de organizatorii festivalului ieri. "Pentru prima oară în istoria competiţiilor de la TIFF, mi-e greu să-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate şi pentru că toate personajele din filme sunt extrem de ataşante, chiar şi atunci când unele dintre ele comit fapte reprobabile", explică Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, într-un comunicat transmis ieri de organizatorii festivalului ce se desfăşoară anual la Cluj-Napoca. Între filmele ce vor participa la competiţia principală şi descrise de organizatori ca "de excepţie", se numără "Chapiteau Show" - regizor Serghei Loban, "probabil cel mai ambiţios, sofisticat şi absurd-suprarealist film din selecţie", care a obţinut în 2011 Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, "Teddy Bear", regizat de Mads Matthiesen, ce redă povestea emoţionantă a unui culturist de 38 de ani, timid şi singur, care încă locuieşte cu mama sa - film câştigător al unui premiu pentru regie la cel mai important festival de film independent din SUA, Sundance.

Clujenii vor putea vedea şi pelicula "Planeta însingurată"- regia Julia Loktev, "o dramă psihologică în peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal", selectată la festivalurile de la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, la ultimul obţinând recent Marele Premiu. Alte filme recomandate de organizatori sunt "Sfârşitul nopţii" - Daisuke Miyazaki, "o combinaţie zănatecă de Ozu, Takeshi Kitano şi Tarantino", ce prezintă povestea unui asasin plătit, a cărui viaţă se schimbă după ce întâlneşte o fostă victimă care i-a scăpat, respectiv "Oslo, 31 August", de Joachim Trier, proiectat în 2011 la Festivalul de la Cannes, în cadrul secţiunii Un certain regard. Din Juriul TIFF fac parte regizorul Samuel Maoz - Leul de Aur la Veneţia, pentru "Lebanon", în 2009, Kjartan Sveinsson, membru al trupei islandeze de post-rock Sigur Rós şi autorul coloanei sonore a filmului "Vulcanul", premiat pentru regie la TIFF 2011, criticul de film Mark Adams, de la publicaţia de specialitate Screen International, respectiv actriţa Ana Ularu, distinsă cu mai multe premii de interpretare la festivaluri naţionale şi internaţionale.

(D.E.)

 

 

Etichete
Comenteaza