După ce a "mutat" nasul clujenilor, TRANSAVIA explică situația ÎMPUȚITĂ: Fertilizarea cu găinaț nu are nevoie de autorizație de mediu

După ce a "mutat" nasul clujenilor, TRANSAVIA explică situația ÎMPUȚITĂ: Fertilizarea cu găinaț nu are nevoie de autorizație de mediu

După mai multe zile în care mirosul de dejecții de pasăre i-a dus pe clujeni la disperare, președintele Consiliului Județean a acuzat TRANSAVIA că "depozitează acel găinaț pe câmp fără a fi avut autorizație de mediu". Compania din Alba susține că «nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase».

Președintele Alin Tișe a făcut, marți, noi declarații despre problema mirosului greu din oraș și sursa de proveniență a acestuia.

„Aș vrea să fiu foarte ferm pentru că am văzut că există multe speculații. Unii dintre cei implicați vor să ducă discuția într-o zonă în care le convine. Suntem și într-o perioadă în care ne apropiem de campania electorală. Ca administrație publică locală, eu îmi cer scuze clujenilor pentru mirosul pe care l-au simțit în acele zile. Urmare a acelor evenimente, am cerut organelor de control să efectueze controale la CMID și la noul focar descoperit în Aiton, unde s-au aruncat tone de găinaț pe câmp.

Inițial nu s-au descoperit depășiri ale cantităților de amoniac și hidrogen sulfurat, dar apoi s-au constatat depășiri atât la Aiton, cât și la CMID la anumite ore. Este evident că mirosurile provin de aici. Nu vreau să se înțeleagă că cineva acuză compania care operează în Aiton (TRANSAVIA- n.red.) și vrea neapărat să fie încurcată în ce face. Dar, în momentul de față, depozitează acel găinaț pe câmp fără a fi avut autorizație de mediu. De asemenea, nu au avize de la diferite alte instituții.

Pe urmă, cei de la Garda de Mediu ar trebui să le facă acestor societăți un grafic foarte clar în funcție de temperatură, în funcție de situația din teren, când anume să se distribuie. Nimeni nu este absurd. Înțelegem necesitatea unui îngrășământ natural pentru că ne dorim cu toții produse bio. Aceste fecale ar trebuie aruncat doar când permite clima. Una peste alta, și ferma din Aiton este responsabilă de acest miros.

De cealaltă parte, firma de la CMID (Supercom - n.red.) s-a constatat că atât timp cât gunoiul nu este procesat la timp și stă așezat la grămadă acolo, în mod evident și acela poate cauza mirosuri. În ambele situații aceste firme trebuie să intre într-un normal și să-și facă datoria. Garda de Mediu, Agenția de Mediu, DSP și DSVSA au fost implicate, au fost pe teren și au stabilit măsuri împotriva acestor operatori”, a afirmat Alin Tișe.

Ca urmare a acestor declarații publicate de ZIUA de CLUJ, compania TRANSAVIA a transmis un drept la replică în care afirmă, în esență, că activitatea de fertilizare cu găinaț, care i-a făcut pe unii clujeni să exclame că "e horror", nu ar necesita autorizație de mediu:

"TRANSAVIA respectă cu strictețe toate normele în vigoare. Astfel, activitatea principală desfășurată de ferma vegetală din comuna Aiton, în cadrul căreia se efectuează și operațiunea de fertilizare cu îngrășământ organic (dejecții de pasăre amestecate cu așternut uzat) adusă în discuție în materialul publicat, se încadrează în codul CAEN 0111 Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, care nu se regăsește în Anexa 1 - Lista activităților de emitere a autorizației de mediu din Ordinul 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu.

Totodată, OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, exclude din legislația specifica următoarele:

- materii fecale, în cazul în care acestea nu intră sub incidența prevederilor alin. (2) lit. b), paie şi alte materii naturale nepericuloase provenite din agricultură sau silvicultură şi care sunt folosite în agricultură sau silvicultură sau pentru producerea de energie din biomasă prin procese sau metode care nu dăunează mediului şi nu pun în pericol sănătatea populației (art. 2, (1) litera f));

- subproduse de origine animală, inclusiv produse transformate care intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002, cu excepția produselor care urmează să fie incinerate, depozitate sau utilizate într-o instalație de producere a biogazului sau a compostului (art.2, (2) libera b));

Totodată, în ceea ce privește activitatea inclusă în articolul publicat în Ziua de Cluj, precizăm că societatea noastră a  gestionat si gestionează îngrășămintele organice, respectând atât prevederile  OUG 92/2021  privind regimul deșeurilor, precum și ale Codului de Bune Practici Agricole, aprobat de prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale numărul 333, respectiv 165 /2021", transmite TRANSAVIA.

„Muntele" de găinaț din Aiton. Locuitorii au ajuns la capătul răbdării: „Fiicei mele i s-a făcut rău”

La începutul lunii, locuitorii din comuna Aiton s-au plâns de mirosul pestilențial generat de excrementele de pasăre pe care, spun aceștia, compania Transavia îl folosește pe post de îngrășământ. 

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Alin P., un cetățean din Aiton. Acesta spune că vorbește în numele mai multor locuitori din comună și ne-a relatat că mirosul este insuportabil, în special seara, și că duhoarea provenită de la mormanul de găinaț folosit pe post de îngrășământ ajunge și la Cluj-Napoca.

„Părerea mea este că acel miros persistă de foarte mult timp în comună. Mirosul este izbitor de tare, ne duce într-o situație critică la Aiton. Din punctul meu de vedere, e posibil să meargă și spre Cluj-Napoca (mirosul – n. red.), pentru că e undeva la 8-9 km în linie dreaptă. Vântul poate purta acel miros”, a declarat Alin P. pentru ZIUA DE CLUJ.

Acesta crede că mirosul de la la Aiton este același ca și cel resimțit Cluj-Napoca.

„Eu am dedus din experiența mea că este același miros. Și în Cluj-Napoca, și la Aiton. Am fost în ultima săptămână la Cluj-Napoca și e același miros. Asta o pot constata mai multe persoane, nu doar eu. Asta este părerea mea. Nu înseamnă că e 100% ce spun eu. Se poate verifica”, afirmă cetățeanul din Aiton.

Clujeanul a explicat care este sursa mirosului de la Aiton.

„Firma Transavia deține terenuri la Aiton. Între Ceanu Mic și Aiton există un drum de piatră, pe partea stângă. Deci e ieșirea din Ceanu Mic. Mai mergi încă vreo 2-3 km. Există un drum care merge la Rediu, iar acel drum este unul privat, făcut de către Transavia. Drumul e din piatră. Acolo sunt niște dealuri. E muntele de gunoi. Se poate merge, să se vadă cum miroase acolo. Să se tragă concluzii.

Nu știu dacă altora le e frică să vorbească despre subiect, dar mie nu îmi este. Nici mie, nici familiei mele. Daca întrebați în comună, din casă în casă cred că o să vă spună toată lumea «da, dom'le, miroase», nu cred că le este frică să vă spună asta, nu au de ce, iar mirosul este îngrozitor.

Fiicei mele i-a fost rău aseară de la acel miros. Seara e horror. Din ce am înțeles eu, ei (Transavia - n. red.) atunci împrăștie, noaptea. După ora 21 încep să împrăștie mormanul de găinaț. Îl aruncă pe câmp și în acel moment mirosul persistă mult mai tare și se împrăștie. La noi ajunge mult mai repede, deoarece locuim la 2 km, iar până la Cluj-Napoca durează câteva ore. Depinde cum bate și vântul. Mirosul e foarte înțepător. Eu am avut găini și stiu cum miroase, dar acolo nu cred că e doar găinaț. Nu am făcut plângere la primărie. Asta e, dar dacă mai persită mirosul o voi face”, a mai spus Alin P.

Locuitorul din Aiton mai afirmă că mirosul de seară din Aiton a făcut-o se simtă rău pe fiica sa.

„S-a simțit fiica rău. Nu a vomitat, dar i-a venit să verse. A intrat în casă, a închis toate geamurile, iar în cele din urmă și-a revenit”, a declarat Alin P.

Comenteaza