Educaţie financiară şi practică pentru elevii de la colegiile tehnice din Cluj

Educaţie financiară şi practică pentru elevii de la colegiile tehnice din Cluj
O firmă din Cluj investeşte 40.000 de lei într-un curs de educaţie financiară şi practică pentru elevii din şcoli tehnice.

Proiectul este derulat de Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială şi finanţat de Electrogrup, pentru 27 de elevi ai Colegiului Tehnic Energetic şi ai Colegiului Tehnic de Construcţii "Anghel Saligny" din Cluj-Napoca. Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie-iulie 2012 şi cuprinde un program de pregătire pentru piaţa muncii, cursuri de educaţie financiară şi practică plătită în perioada vacanţei de vară. Conform datelor oferite de către colegiile tehnice din Cluj, din 2008 până în prezent, numărul absolvenţilor de clasa a 12-a care îşi iau atestatul de competenţă profesională a fost în scădere drastică. "Urmare a lipsei orelor de practică în unităţile de producţie, cei mai mulţi elevi ai colegiilor tehnice reuşesc să obţină doar adeverinţe că au terminat 10 sau 12 clase şi se întorc acasă fără o dovadă formală a competenţelor profesionale şi, ce e mult mai grav, cu competenţe limitate. În acelaşi timp, firmele din judeţul Cluj îşi găsesc tot mai greu angajaţi cu specializări tehnice, iar dezvoltarea lor este încetinită. Avem astfel în acest moment un cerc vicios cu efect asupra mediului economic local: firmele nu sunt interesate de absolvenții acestor școli, iar școlile nu atrag suficienți elevi interesați. Prin acest program de pregătire profesională contribuim la acoperirea unor nevoi de pe piața muncii locale, oferind un model care poate fi extins în viitor", explică iniţiatorii proiectului.

Proiectul se va desfăşura în două etape. Prima  se derulează în perioada aprilie-mai şi presupune participarea elevilor la un program de pregătire pentru piaţa muncii şi educaţie financiară, în care aceştia vor deprinde, prin activităţi interactive, abilităţile necesare participării la un interviu sau de redactare a unei scrisori de intenţie, precum şi abilităţi de gestionare a unui buget personal. Etapa a doua a proiectului, din iunie şi iulie, presupune participarea elevilor la un stagiu de practică plătit pe perioada unei luni din vacanţa de vară, în câteva firme clujene din domeniul energetic şi al construcţiilor care, alături de Electrogrup, au ales să se implice în pregătirea profesională a elevilor clujeni, este vorba de Energobit, Electromontaj, Energom, Modern Bau şi ACI Cluj.

Etichete
Comenteaza