Şeful Forţelor de Muncă, trimis în judecată. Ce acuzaţii i se aduc şi câţi bani a luat mită

Şeful Forţelor de Muncă, trimis în judecată. Ce acuzaţii i se aduc şi câţi bani a luat mită
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a fost trimis luni în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, după patru luni de la percheziţiile desfăşurate la sediul instituţiei pe care o conduce.

Şeful AJOFM a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea a opt infracţiuni de luare de mită în formă continuată şi pentru fals în declarații, tot în formă continuată. 

De asemenea, anchetatorii anticorupţie l-au trimis trimis în judecată, sub control judiciar, şi pe şoferul personal al lui Don, Marcu Marian Moteoc, în sarcina sa fiind reţinute şase infracțiuni de complicitate la luare de mită, în formă continuată. 

În acelaşi timp, Cristina Diana Uifălean, Andrei Enyedi şi Vasile Dumitru Apătean, experți în cadrul echipelor de implementare a proiectelor AJOFM, sunt cercetaţi pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

3,5 milioane de lei, obţinute de la subordonaţii săi 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că din 2010 până în noiembrie 2015 în activitatea de implementare a proiectelor pe fonduri europene în care AJOFM Cluj a avut calitatea de beneficiar sau de partener au fost cooptate de către Don persoane provenind din rândul angajaților AJOFM, subordonați ai acestuia, ori din rândul foștilor angajați suspendați din funcție, ei fiind desemnați în calitate de experți ai proiectelor.

Remunerațiile experților care compuneau echipa de management și respectiv echipa de implementare constituiau cheltuieli ale proiectelor, cuprinse ca atare în bugete drept cheltuieli cu resursa umană și erau suportate din fondurile provenind din bugetul Uniunii Europene.

Din cauză că, potrivit prevederilor legale, directorul nu putea fi remunerat în cadrul proiectelor, din probele administrate a rezultat faptul că acesta a pretins o parte din veniturile încasate de subordonații săi, suma totală primită de la ei fiind de aproape 3,5 milioane de lei.

"În acest context, în perioada respectivă, inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public cu funcție de conducere, director executiv al AJOFM Cluj, reprezentant legal al instituției și manager al proiectelor finanțate din fonduri provenind din bugetul Uniunii Europene în care instituția a avut calitatea de beneficiar sau partener, a pretins și a primit, în mod repetat, de la inculpații Uifălean Cristina Diana, Enyedi Andrei, Apătean Vasile Dumitru și alte persoane, sume de bani totalizând 3.486.829 lei, bani care provin din bugetele unor proiecte finanțate din fonduri europene, prin programele POSDRU și FEAG", se arată în documentul citat. 

Banii, colectaţi de şoferul lui Don

Începând din anul 2012, Don a fost sprijinit în obținerea acelor sume de către şoferul său, Moteoc, cel care a colectat lunar banii pretinși. Sumele de bani respective au fost remise de regulă, în sediul instituției, de cele mai multe ori în plicuri. După colectare, banii au fost înmânați şefului AJOFM, sau, la indicațiile sale exprese, au fost depuși fie în autoturismul de serviciu folosit de el, fie într-un cont bancar deținut de acesta.

Declaraţia de avere l-a dat de gol 

"Inculpatul Don Daniel, în calitate de funcționar public, are obligația declarării activelor financiare cu ocazia completării declarației de avere în cuprinsul căreia, sub sancțiunea atragerii răspunderii penale pentru infracțiunea de fals în declarații. 

Urmare a analizării declarațiilor de avere completate de către Don Daniel la data de 14.04.2014, aferent veniturilor obținute pe parcursul anului 2013 și respectiv la data de 08.04.2015 corespunzător veniturilor obținute în anul 2014, s-a reținut că funcționarul public nu a declarat sumele identificate în conturile bancare la categoria activelor financiare", au transmis procurorii DNA. 

Anchetatorii anticorupţie au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Don. Au mai dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea popririi asupra sumei de 508.230 lei, ce reprezintă o creanță nerecuperată de Don de la o societate comercială. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Şeful AJOFM, în vizorul DNA din noiembrie

Directorul AJOFM Cluj a intrat pe mâna anchetatorilor DNA în noiembrie 2015, în data de 13. În urma unor percheziţii desfăşurate la două sedii ale instituţiei pe care o conduce, Don a fost reţinut pentru 24 de ore, iar mai apoi arestat preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi fals în declarații în formă continuată.

În 19 noiembrie, după mai bine de trei ore de deliberare, judecătorul de drepturi și libertăți a instanţei de judecată a decis schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul șefului AJOFM Cluj. O lună mai târziu, Tribunalul Cluj a decis să prelungească măsura arestului la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Comenteaza